För mycket och för snabbt Näringsministern!

Politiker brukar ofta bli beskyllda för att ge för lite (resurser) och för sent när de lanserar sina förslag. När nu näringsministern föreslår att man skall tilläggsisolera och sätta in treglasfönster för att motverka de höga elpriserna kan man säga tvärtom. Det är för mycket och för snabbt! Men det är på rätt spår!

Investeringar som ministern talar om skall göras med omsorg och tanke. Vinterns elpriser är artificiellt höga och det finns så mycket man kan göra med snabb verkan under tiden man förbereder de större investeringarna. Sådant man kan göra NU. Så här skriver Energirådgivarna:

Vägra prischock! Se över elkonsumtionen
Även denna vinter drabbas svenska elanvändare av en elprischock. Enligt Villaägarna motsvarar prisökningarna 3200 SEK för en genomsnittlig villa och användningen är 25000 kWh per år fördelad på värme (60%), hushållsel (20%) och varmvatten (20%).
Elpriset för en genomsnittskund med denna förbrukning är c:a 1,5 SEK/kWh, inklusive skatter och avgifter, vartill kommer nätavgiften vars rörliga del är c:a 0,1 SEK/kWh. Detta innebär att en energibesparing på c:a 8% (d.v.s. 2000 kWh/år) skulle motverka elprishöjningen. Du som kund kan alltså ta tillbaka de pengar du förlorar själv!
Ladda ner vår pdf med bra spartips!

Med deras enkla råd kan man alltså motverka prishöjningarna med mycket enkla åtgärder och sedan under kommande år spara pengar även när elpriserna återgår (om de nu gör det?).

Men naturligtvis skall villaägarna ÄVEN fundera över när det är lämpligt att ta till de mera genomgripande åtgärder som ministern talar om. Det kanske inte är nu utan senare. Och då skulle de ha stor nytta av att ha en bra energideklaration. Men för att de skall få detta måste ministern nog ingripa mot sina egna myndigheter som nu håller på att urholka det instrumentet radikalt! Vilket Energirådgivarna också påpekat (se artikeln “Snabba Cash).

 

Kommentarer:

Dessa ministrar
Folk har ju för farao inte pengar till elräkningen. Då föreslår en rolig minister att man ska sätta in treglasfönster och tilläggsisolera. Men det säger lite om hur lite politiker vet om vanliga människors villkor. Dessutom begriper hon ingenting..om energi.

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv