Från Gandhi till Overton

Visst har väl Overton-fönstret flyttats sedan COP 21 i Paris? Den (för vissa) totalt otänkbara tanken om klimatförändringar och deras orsak har nu blivit accepterad och det anses (av de flesta) vettigt att göra något åt problemet och att för det ändamålet behövs åtgärder - policies. Ett vacker exempel på hur “Overtonfönstret” har flyttats, se också bild nedan.

Även om fenomenet fått ett namn och en teoribildning som används inom främst lobby-världen så är det inte nytt. Mahatma Gandhi var före med sitt konstaterande:

First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win.

Oavsett vilken auktoritet av de båda vi fördrar att luta oss emot så är det viktigt att vi håller det nya fönstret öppet och välputsat så att det inte krymper eller flyttas tillbaka.

image
Illustration till Overtonfönstret.

Joseph Overton observed that in a given public policy area ... only a relatively narrow range of potential policies will be considered politically acceptable. This “window” of politically acceptable options is primarily defined not by what politicians prefer, but rather by what they believe they can support and still win re-election.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv