Hacka mera lök!

?Varje gång jag kommer till Sverige och slår på tv:n, står någon jävel där och hackar lök.? sade Herman Lindqust för några år sedan. Och sedan dessa har det bara blivit mera av den sorten i alla media.

Men det borde ändå hackas mera lök! Och mindre kött. Det tycker t.ex. ex-Beatlen Paul McCartney som lanserar köttfria måndagar som en klimatåtgärd.

Här har faktiskt Svenska Livsmedelsverket dragit ett strå till stacken genom att göra en enkel och intressant faktasammanställning om olika måltidsval som underlag för EUs arbete. Men visst skulle det hjälpa om åtminstone någon av TV-kockarna lagade GOD vegetarisk mat, gärna indisk, istället för att trakassera sin omgivning eller servera i solnedgångar.

Naturskyddsföreningen har på en av sina sidor en snygg modell där rätter och recept ser just så läckra ut som de bör.

Kommentarer:

Jag tycker allt det här snacket om att äta mer lök och mindre kött är ganska befängt. För det första kan man inte leva på lök men däremot på kött. För det andra så väger man inte in alla parametrar när man drar slutsatsen.
Själv har jag tidvis ätit nästan enbart animalisk mat med nästan inga kolhydrater. Vad jag då observerat är att min egen gasbildning nästan helt slutar, vilket är motsatsen till om jag äter mycket lök, då jag blir som ett gasverk. Detta gäller inte enbart lök utan sker vid mycket vegetabilier i kosten. Naturen märker ingen skillnad på om jag släpper ut gasen eller kon.
Vad jag vill ha sagt med detta är att frågan inte på långa vägar är så enkel som många vill göra gällande.
Vad beträffar djuruppfödningens problem med mycket användning av fossila bränslen är det en annan fråga. Dock är det så att man behöver äta mycket större mängder vegetabilisk mat än animalisk för att känna sig mätt. Detta medför mer transporter mm.

Det kanske matlagarna i TV också tycker, så det är därför de går lös på löken med kniven?

Mina Indiska vänner är många av dem 100 % vegetarianer och tycks må bra, men vi är alla olika. Att ett större innehåll av vegetariaks mat i vårt kosthåll vore att föredra tror jag är väl belagt. Beatle McCartney föreslår heller inget mer radikalt än en dag i veckan.

Hej
Jag har inte i detta fall några synpunkter på vad folk äter, men jag tycker mig märka att många vegatarianer/veganer använder miljödebatten som ett medel att föra fram frågan om det etiska med djurproduktion mm. Man har alltså en dold agenda.
Med andra ord så blandar man ihop djurskydd, kostråd, global uppvärmning, giftspridning i en salig röra.

Sedan är jag rädd för att det etableras en massa “sanningar” om köttets negativa påverkan på klimatet, som är mycket dåligt underbyggda. Frågan är som jag tidigare skrev mycket komplex, och jag undrar om någon kan reda ut alla samband och variabler.
Ingen har tex kunnat förklara för mig varför en ko som går i skogen och äter inte är miljöneutral när jag ätit upp den. Innebär det att det naturliga kretsloppet inte heller är neutralt?

MVH/Hans

Om kon släpper ut metangas eller människan är egalt.
Människan som väsen är i matematikens och fysikens värld att betrakta som en underordnad ekvation som önskar vara en överordnad ekvation. Därigenom har ständigt anpassning behövt göras när man stött på randvillkor som man inte varit medveten om i sin blinda strävan efter mer-fler-oftare, kort sagt “tillväxtreligionen”. Man ser mänskligheten som ett Babels torn, det vill säga kapabel till evig tillväxt i antal och intensitet.
Ingen vågar se sanningen i vitögat, det vill säga att oljesamhället, trots möjliga energieffektiviseringsåtgärder innebär att klättra uppför ett rep som faller mot marken. Man trodde (hoppades) att repet var fastsatt någonstans, men så var det inte. Därför klättrar vi fortare och fortare.
Vad hjälper det om människan som individ blir effektivare om denna effektivisering äts upp av ökad befolkningsmängd? Visst säger man att ökad materiell standard leder till minskade födelsetal. Men det beror ju endast att människan sysselsätter sig med prylarna istället för med att kopulera. Man har inte lärt sig att avstå och bejaka balansen, eftersom hela mänskligheten (grovt förenklat) lever obalanserat.
Men visst blir det bättre!

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv