I morgon eller aldrig!

Morgondagens EU-möte skulle ha handlat om energi och ekonomi, men nu verkar det som om Egypten går före. Då skulle man kanske kunna hoppas att de närvarande stats- och regeringscheferna gjorde det enkelt för sig och slog in på den uppenbara vägen att effektivisera och satsa på förnybar energi. Men f-n trot! De gör det nog enkelt på ett annat sätt - tyvärr. Och de missar de tåget igen.

En studie som tittar närmare på hur Europa står sig i förhållande till Kina visar nämligen att det är Kina som håller på att vinna hela den nya teknikmarknaden, mycket i kraft av sin stora inhemska marknad och sina stora behov samt deras medvetenhet om att det inte går att komma längre enbart med den gamla tekniken. Europa däremot sitter still och väntar på - Vadå?

Så studiens slutsats är häng med eller bli efter:
*Utnyttja och utveckla hemmamarknaden för lågkolsteknik
* Satsa på innovativ energiteknik genom att stödja investeringar (t.ex. genom inmatningstariffer o.d)
* samarbeta med Kina för teknikutveckling, bl.a genom statliga beställningar. (Något som väl bara är intressant för Kina om den Europeiska tekniken kan hålla jämna steg)

Och det är ju inte så rasande svårt om herrarna och damerna i toppmötet kunde ta det till sig. För snart är det nu eller aldrig.

Så gör det lätt för er. Egypten är en mycket svårare nöt och den fordrar ert engagemang åtminstone just nu.

(1) Ensuring strong EU domestic demand for low carbon goods and services by raising EU emission reduction targets to 30% by 2020;
(2) Driving innovation by promoting large scale investments in the Strategic Energy Technology plan and modernisation of Europe?s electricity grid;
(3) Developing a robust and reciprocal EU-China relationship in the areas of low carbon cooperation, co-development of technology, investment and service access, government procurement and IPR protection.

 

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv