När man har en skruv lös

I en gammal historia berättas om mannen som blev upprörd när han lämnade sin radio till reparation och de bytte en skruv. När reparatören vill ha 100 kronor klagade han: “En sådan skruv kan ju inte kosta mer än en spänn! Och ni har mage att begära hundra!”, Då fick han en specificerad räkning: Skruv 1 kr + Veta vilken skruv 99 Kr.

Kanske gäller lite av samma sak när det gäller energieffektivisering i allmänhet. Vi fixerar oss vid att några prylar skall i ett nafs bytas ut och sedan är det klart. Men vi ser inte att det behövs ett avsevärt kunnande för att veta vad som skall bytas och när det skall göras. Det som på nysvenska kallas “energy management”. Forskare från Linköping rapporterade från fältstudier om potentialer och praxis av energy management (5-055-12_Backlund.pdf) vid en eceee-konferens nyligen. Där visar de att ordning och reda (=management) har stor potential. Större än vi vanligtvis tänker på.

På samma spår hittar vi en aceee-studie om beslutsfattandet i industrin. För att vara framgångsrik, säger den, så handlar det om företagets ledarskap, kultur, organisation, åtgärdernas relevans för affärerna och företagets attityder till att ta hjälp.

Men visst är det den gamla historien om skruven - igen!

 

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv