Jorden runt med vita certifikat

Energy Efficiency Obligations (EEO) eller det som vi på svenska kallar vita certifikat fungerar och fungerar bra på många håll i världen. IEAs DSM-program har studerat 19 fall i olika länder i Europa, Amerika, Asien och Australien och visar hur man beroende på lokala förutsättningar kan leverera energinytta (ljus, kraft och värme) istället för bara energi. Hur energiföretag kan bli moderna högteknologileverantörer istället för gammaldags råvaruproducenter.

Danska energiföretag ser detta som en stor marknadsmöjlighet medan deras svenska kollegor hoppas slippa modernisera sig. På kort sikt är det synd om de svenska konsumenterna som inte kommer att få det utbud av tjänster som de borde ha för att få full valuta för sina pengar. På längre sikt spelar det kanske mindre roll. Vi kan sakna den gamla lanthandeln för dess atmosfär men förstår också att den kånkade för att utbudet var för litet. Marknaden är obarmhärtig mot den som inte vill förnya sig.

EU-direktivet förtjänar beröm för försöket att kickstarta denna omorientering av marknaden, men det verkar som om undantagsklausulerna är alltför många för att de bindande åtgärderna skall få full effekt. Knutarna i banden som direktivet använde för sitt paket är för lösa (EED_final_14062012.pdf).

PS Servern låg nere en dag till följd av spam-attacker. Nu gör vi sommaruppehåll men med temporära uppdateringar när något spännande händer. Trevlig sommar!  cool smile

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv