Junckerplanen skall ge jobb

De 300 miljarderna Euro som Juncker var på jakt efter visade sig vara 21. Idén är att de skall växlas upp till 315 genom att grundinsatsen används som lånegaranti och attrahera privata medel. Det kan funka, det har hänt förut.

En del av medlen skall tas från forskningsprogrammet Horizon 2020 som har en liknande idé om att attrahera extramedel för att växla upp insatsens storlek. Detta program har också ett betydande inslag för energiåtgärder.

Syftet med manövern är att ge en injektion för att skapa nya jobb: “We are offering hope to millions of Europeans disillusioned after years of stagnation” Visst finns det kritik men kommer inte en del av den från politiker som själva visat sig oförmögna att ta itu med problemen? 1932 publicerade Wigforss skriften “Har vi råd att arbeta?” Det tycks som om vi var i samma situation nu.

Utan att hårddra jämförelsen kommer man också att tänka på Marshallplanen som skapades efter andra världskriget med syfte att minska lockelsen för plågade Europeer att famna Sovjet. Nu behövs något för att minska lockelsen från alla de varianter av högerextremism som vuxit som svamp i krisernas spår.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv