Kapacitetsmarknader är för fegisar

Den som säger det är den tyske energiministern Sigmar Gabriel. Och han tillade: “Power plant operators are only interested in capacity payments so that they can “conserve surplus capacities at the cost of electricity consumers,”

Det är bra att det sägs eftersom ett antal av de stora företagen på den svenska marknaden också luftat sin önskan att få pröjs för att hålla reserv vilket är ett bekvämt sätt att tjäna pengar utan större ansträngning.

Detta kan vi läsa i Euractiv som också ger en sanbbkurs i vad det handlar om.

BACKGROUND
“Capacity mechanism” describes a system in which power generation capacities are rewarded through financial compensation.

Supporters claim this model will prevent possible blackouts, such as on days with high demand and low wind and sun.

Under this model, compensation for secure supply is meant to help cover the costs of conventional power stations - mainly gas and coal.

Nej alternativet med EOM (Energy Only Markets) är inte heller utan problem eftersm prisvariationer kan vara svåra att förutse och att hantera men idag har vi helt andra möjligheter än i kraftsystemens barndom och det är kunderna som kan agera med laststyrning och smarta applikationer både för användning och tillförsel.

Om man hade en mera elak läggning skulle man kunna påpeka att idén med kapacitetsmarknader har drag av planekonomi cool smirk

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv