Och nu över till något inte helt annat!

Ett av missförstånden när det gäller energieffektivisering är att det enbart skulle handla om att använda teknik med högre verkningsgrad. Men effektivisera (göra effektivare) borde i första hand betyda att man kan göra detsamma men med mindre resursåtgång eller göra mera med samma mängd resurser. Alternativt en kombination av dessa d.v.s. “Göra mer med mindre” som EU-kommissionen säger.

Vi måste göra klart för oss att, särskilt när det gäller energin, vi måste använda mindre resurser - minska användningen. Vilket går alldeles utmärkt väl hand i hand med en hög och god levnadsstandard. Men det fordrar också att vi tänker till om vad detta innebär för oss personligen. Eller som PEPS frågar “Vad fan är hög standard?”.

Ett sätt att både fundera och agera kan vara att nappa på Naturskyddsföreningens erbjudande om klädbyte:

På över 60 orter i Sverige ordnas det klädbyten lördagen den 21 april. Konceptet är enkelt och glömmer du plånboken hemma behöver du inte oroa dig, allt är helt kostnadsfritt. Du tar helt enkelt med dig några av de plagg du tröttnat på, trots att de är fräscha och fina, och byter på plats mot plagg som någon annan tröttnat på. Valutan på klädbytardagen är klädbytarbrickor som du får när du lämnar in dina plagg på plats.

Det händer på ett ställe nära dig. Och det är en bra illustration till ordet “effektivare”.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv