Skuggan av den svarta svanen

Nicholas Taleb skrev om den svarta svanen som metafor för det som är så osannolikt att vi inte ens förmår föreställa oss det. Som t.ex. hur man såg på möjligheten av n finanskris 2007. Nu ser vi skuggan av den svarta svanen på klimatområdet.  Risken för abrupta förändringar. A nasty surprise might be lurking just around the corner. In the words of Dr. Wally Broecker, “the climate system is an angry beast, and we are poking it.”

Vid en presskonferens i USA häromdagen presenterades en rapport där det också sägs att abrupta förändringar i klimatet är regel snarare än undantag och att frågan närmast är vilka de blir och när de kommer (säger man i en kommentar till rapporten). I synnerhet när vi nu dessutom har den dåliga smaken att skynda på dem genom utsläpp av växthusgaser.

Det finns en sammanfattande tabell över vilka abrupta förändringar man kan ana. De goda nyheterna är att man bedömer att både vändning av Golfströmmen och risken för stora metangasutsläpp från permafrostområden som osannolika. Men vi bör komma ihåg att den svarta svanen till sin natur är just osannolik.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv