Stockholm skall visa vägen för EU - Oops!

Stockholm skall vara Europas miljöhuvudstad 2010. Man tänker sig väl att en huvudstad på något vis skall vara en föregångare? Och att Stockholm som miljöhuvudtstad i Europa 2010 skulle vara det ifråga om t.ex. energieffektivisering. Men….??

Enligt SVT skulle man kunna spara 30 000 Kr per dag (drygt 10 miljoner per år) i elkostnader (se även http://svtplay.se/t/103285/abc) genom att använda så kalla Energy performance Contracting (EPC). En sorts outsourcing av drift och skötsel av anläggningar i energihänseende och knappast mera exotiskt än t.ex. städning.

Då kommer miljöhuvudstaden till att denna metod skulle kunna vara olaglig! - Oops!

* Metoden med EPC rekommenderas av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och andra offentliga verksamheter som dessutom fått ett Europeiskt pris för sin verksamhet på området!

* Stockholms eget fastighetskontor beskriver metoden och att den används i ett 50-tal kommuner, samt anger att besparingspotentialen är 30% av värmeanvändningen vilket är betydligt mer än elsparandet som SVT talar om.

* Statens energimyndighet har publicerat en genomgång av tillämpningen i offentlig verksamhet runt om i Sverige.

* Det finns dessutom flera olika affärsmodeller som används i Sverige och som visats i en studie redovisad vid eceee sommarkonferens, se bild nedan.

Vad väntar nu? Massrättegångar mot de kommuner som redan använder metoden för att spara på energi och på skattebetalarnas pengar?

 

 

 

image

Källa: Transforming the ?efficiency gap? into a viable business opportunity: lessons learned from the ESCO experience in Sweden. Lindgren och Nilsson. ECEEE proceedings 2009.

PS: För att kunna ladda ned hela texten från eceee måste Du vara medlem och det blir man till det facila priset av 45? per år. Då får Du tillgång inte bara till flera tusen sidor av eceee:s material utan även material från den amerikanska motsvarigheten aceeee och en massa annat.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv