Svårt att klia sig själv på ryggen?

Det ser inte bra ut inför de kommande klimatförhandlingarna i Paris. De preliminära analyserna av ländernas åtaganden (INDC) tyder på att uppvärmningen går mot 3,5 grader istället för de 2 grader som är målet.

Förvånande? Ja lite! För låt oss påminna om att enbart genom lönsamma energieffektviseringar skulle man nästan klara tvågradersmålet (se bild nedan). Och med lönsamma menas det som vi som enskilda personer eller företag anser lönsamt. Alltså genom att klia sig själv på ryggen!

Vem har räknat ut det? Greenpeace, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Jordens vänner? Nej det är IEA/OECD i sin World Energy Outlook 2012. Ett regeringsorgan!

Så om vi kan gå nästa hela vägen mot två grader bara genom att göra det som vi hela tiden säger att vi borde göra - vara goda mot oss själva och vår egen plånbok. Då borde målet vara inom räckhåll.

image

Kommentarer:

Hej Hans!
Håller med om att energieffektivisering är en viktig komponent! MEN den graf du visar handlar enbart om vad energieffektivisering innebär för efterfrågan på energi fram till 2035! För att uppnå tvågradersmålet krävs betydligt fler komponenter av vilka omställning av energitillförseln, skövling av regnskogar etc tillhör de tyngsta!
Hälsningar
Bo Nilsand
Climate for Life

Visst, men poängen är att effektvisering ensamt skulle kunna ta oss nästan hela vägen till två grader. Om vi sedan OCKSÅ vidtar andra åtgärder som de Du nämner så skulle vi komma ännu längre. Två grader bör inte vara ett mål att pricka utan ett tak som vi inte skall gå över. Problemet menar jag är att effektvisering är totalt underskattat och tas inte ens med i beräkningen.

Hans

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv