Titta innan Du dyker

Den gamla regeln att kolla hur det ser ut i vattnet innan man dyker är väl giltig på de flesta av livets områden men har nog aldrig lärts ut till USAs nye president. Det märks tydligast på hur de behandlar frågor om energi och klimat där de nu med svindlande fart försöker ställa klockan tillbaka. Och (som man märker också i andra frågor) utan att tänka på konsekvenserna.

Man vill till exempel stoppa ett antal standarder som riktar in sig på energieffektivare produkter med motivet att de kan utgöra en belastning för energiindustrin (“burdensome regulations on our energy industry.”). De föreslagna reglerna skulle spara stora summor för konsumenterna i minskade energikostnader. Men Trump och kompani värnar mera om fossilindustrin än konsumenten tydligen.

According to analyses by Appliance Standards Awareness Project, which tracks these standards, over the long term these regulations would save consumers billions of dollars in energy costs by requiring manufacturers to make these products more efficient.

Den överordnade dogmen är att regleringar hotar jobben men som en artikel i The Atlantic visar är det snarare så att regleringar skiftar jobb från en sektor till en annan och/eller en produkt till andra.

Den förenklade synen på regleringar (marknadsregler) är emellertid ett lätt tillgängligt vapen för politisk demagogi. Trump lovar till exempel (i ordalag som inte känns helt främmande även hos oss):

For every new regulation implemented, he said, two old regulations would be eliminated.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv