Transformativa skeenden i energivärlden

Något har hänt, kanske är det transformativt, när talare efter talare på Nobel Week Dialogue, som i år handlar om energi, nämner att energieffektivisering är den viktigaste uppgiften. För några av dem är det närmast ett tjänsteåliggande men inte för till exempel BPs ordförande Svanberg.

Det känns bra även om BPs vVD Rühl avslöjade i paneldebatten att han inte var bekant med effektiviseringens potential och (brist på) kostnader. Styrelsen kanske måste ha ett utvecklingssamtal med honom? IPCCs ordförande Pachauri gjorde det första jobbet med honom in plenum.

IEAs Fatih Birol (numer kommendör av Nordstjärneorden) drog sin lans för både effektivisering och förnybart men slant lite på frågan om energiprisernas betydelse när han pratade om gaspriser i USA kontra Europa. Det är inte priset utan kostnaden som avgör konkurrenskraften! Med insikten om att effektivisering dessutom gör produktionen billigare borde det inte vara svårt - Connect the dots!

Och sedan är det svårt att höra hur alla bekänner sig till behovet av ett pris på koldioxidutsläpp som drivkraft. Detta gör man utan att ens antyda att koldioxid aldrig har något pris OM INTE politikerna sätter gränser och skapar den knapphet som ger utsläppen ett värde! Begränsa utsläppen och priset går upp! Säg det och gör det!

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv