Vart tog klimatfrågan vägen?

“Morfar berättade om något som hette global uppvärmning eller något liknande. Men gubben var lite konstig i huvudet. Han sade att det snöade varje vinter och att det fanns fyra årstider. Man blir väl sådan när man blir gammal.” Så kommer det väl att låta bortemot nästa sekelskifte. I NY Times undrar man över vart klimatfrågan tagit vägen.

I USA har den försvunnit så det var väl bara en illusion. Och den har inte bara försvunnit ur debatten utan bokstavligen på sina håll. I Texas har en av de Republikanska pretendenterna till att bli president, Rick Perry, låtit stryka delar i vetenskapliga rapporter. Men det är väl kanske för att vissa i hans valkrets har så känsliga sinnen att de kunnat bli skrämda?

I Sverige har vi ännu inte hunnit så långt. Här får vi fortfarande veta, men frågan är om vi kan ta till oss informationen som ibland blir lite abstrakt. Men när uppgifter om medeltemperatur översätts till t.ex. minskade snödagar och ökad nederbörd, som Länsstyrelsen i Stockholm gjort, börjar det bli begripligt. Tillräckligt begripligt för att agera kanske? Så att inte bara barnen får ett glas öl (Hasse och Tages variant) utan även barnbarnen får göra en snögubbe?

image

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv