Energimarknadens blandekonomi

IEAs publikation om hur man kan skapa en marknad som är gynnsam för förnybar energi och effektvisering “Repowering Markets” innehåller ett möjligt recept för “Market Design” (marknadsutformning) i form av en blandekonomi.

Det är markant att marknadsstukturen har ändrats dramatiskt med ett större inslag av gas och förnybar energi efter 1990 och mindre av kol och kärnkraft, BILD 1. Vilket också återspeglar att aktörerna på marknaden idag är andra än de traditionella. Förr dominerade de som hade resurser att spendera miljarder och nu de mera “resurssvaga”. Önskemålen om ny kärnkraft i miljardklassen har inte bara uppförsbacke av de låga energipriser som följer av de nya kraftslagen utan även behovet av mycket starka finansiärer.

Den nya marknadsstrukturen har inneburit att de energislag som behövs har olikheter i att finna resurser för att täcka investeringarna, Bild 2. Utöver de traditionella intäkterna för att täcka de rörliga kostnaderna, EOM (Energy Only Modellen), kan ersättningar för andra systemfunktioner behövas. Kapacitetserättning, “trängselavgift (vid höglast), ersättning för miljöegenskaper etc.

Men ett nytt system kan skapas där reglering och marknadsinsatser samverkar, Bild 3. Det är värt att kolla hur dessa delar skulle fungera i ett svenskt sammanhang så att man inte faller i den fälla som gillrats för Energikommissionen där några av de mera trosvissa ekonomerna velat göra gällande att marknaden tyst och still fixar allt om den bara får hållas utan inblandning.

IEAs sammanställning av både analytiska överväganden och exempel på tillämpningar är en mycket nyttig utgångspunkt.

Läs mer

Månadsindelade arkiv