Partiell solförmörkelse

Förslaget om hur man skall stimuleras till hembränd el har lagts och som bekant blivit ett frågetecken snarare än ett utropstecken. Den som inte har lust att förmörka sin tillvaro genom att plöja 348 sidor utredningstext kan istället kolla Bengts villablogg som sammanfattar och betygssätter.

Det mest påfallande är att man istället för att ge ersättning motsvarande faktisk prestation, det vill säga räkna kilowattimmar och göra upp på marknaden, föreslår skattereduktion som metod. Resultatet kritiseras också i en debattartikel i DN där man dessutom visar på behovet att göra något för “halvstora” anläggningar och tar upp frågan om hur affärsmodellerna för att sälja solel kan utvecklas.

DN-artikeln avslutas med att önska att när förslaget justerats och läggs fram i riksdagen skall utgöra en ”...trovärdig plattform för svensk jobb- och kompetenstillväxt inom grön energi. Styrkan i en sådan plattform finns det gott om empiriska belägg för utomlands – nettodebiteringslagen är Sveriges möjlighet att bli en del av den framgången.” Kan man hoppas att det liggande förslaget är en partiell och övergående solförmörkelse?

Läs mer

Månadsindelade arkiv