Friday, March 16, 2007

Bevara jobb eller skapa nya?

LO vill bevara jobben med ny kärnkraft som förmodas ge billig el. Men att backa in i framtiden är grundläggande attityd som fackföreningsrörelsen övergav redan vid förrförra sekelskiftet. Då ville vissa företrädare motarbeta mekaniseringen som hotade de befintliga muskelkrävande jobben. Till all lycka övergavs den modellen och istället bejakades teknikutvecklingen som skapade nya, mera kvalificerade och bättre betalda jobb i nischer där man var föregångare och hade obetydlig konkurrens från andra länder.

1. Ny kärnkraft ger inte billig energi om den inte subventioneras
2. Industrin (och samhället) har enorma och outnyttjade möjligheter till energisparande vilket leder till att befintlig elproduktion kan utnyttjas bättre (och billigare)
3. Utveckling av nya jobb (och ny teknik) är en viktigare strategi för framtida välstånd än bevarande. Det finns många områden där sådana förändringar ägt rum. Sverige var en gång en stor varvsnation och textilproducent. De jobben försvann men ersattes av nya (och bättre)

Thursday, March 15, 2007

Real Bills - for a change!

Storbritannien har gjort det igen. Visat hur man gör istället för att bara prata. Det nya lagförslaget sätter upp mål och anvisar en procedur för uppföljning som är tvingande. Det är också intressant att de politiska motsättningarna i klimatfrågan inte avser frågan om man skall sätta in åtgärder utan hur. Partierna tävlar om vem som har skarpast förslag!

Och för att ytterligare visa framsynthet så aviserar man sina avsikter på de platser där de kan nå unga människor, nämligen på YouTube! Chapeu (hatten av)!

Monday, March 05, 2007

Nu blir det nästan två veckors uppehåll

för ett förlängt sportlov. Återkommer den 15 mars!

Hoppas att de snöar eller är sol allt efter era egna önskemål!!

Friday, March 02, 2007

Hysteri på Titanic

Man ser det framför sig. En besättningsman rusar upp till kaptenen på bryggan och berättar att han sett ett isberg helt nära och vill varnaq för katastrofen. Äsch säger kaptenen: “Nu skall vi inte bli hysteriska. Det hjälper inte”. Och stora delar av befälet håller med. Det finns värre problem säger de. Hollandaise-såsen i första-klass restaurang har skurit sig! Det måste vi först ta itu med först.

Det finns en hel del som varnar för “miljö- och klimathysteri”. Och de begär att få bli hörda eftersom de känner folk som fått Nobelpriset.

Vi kanske är för lite hysteriska? Eller för få som är det? Eller är det dags att undra vem det är som egentligen är hysterisk?

Thursday, March 01, 2007

From know how - to do NOW!

Det är mottot för det norska Sophie-prisets 10-årsjubileum. Ett tillfälle när Göran Persson premieras för sina insatser för miljö- och klimatfrågornas lösande. Grattis Göran! Visst har Du satt frågorna på dagordningen i Sverige. Och visat på att en aktiv politik behövs. Men blev det så mycket verkstad? Du har ju själv medgivit att det blev för lite och för sent. Och när man ser på hur dina ministrar negligerat energieffektiviseringen så är det lätt att hålla med dig. Och lite grann undra över vem det var som bestämde?

En som tagit uppmaningen “NU!” på större allvar är DN På Stans krönikör Bengt Ohlson. Vi andra får väl blygas lite när man ser hur han både tänker och agerar. Ett ministerämne? Vi andra är väl lite som Göran Persson

Wednesday, February 28, 2007

Klockrena nischmarknader

för nya uthålliga energilösningar har upptäckts och bearbetas av telekom-industrin i anläggningar i Namibia och i Indien. Hur kan vi hänga på och förse dessa superstora, men urfattiga marknader med en teknik som både de och vi behöver? Hittar vi lösningen så har vi också utvecklat framtidens energisystem inte bara för de fattiga länderna utan även för oss andra.

Tuesday, February 27, 2007

Tiden snart i LED.

LED-belysningen vinner stadigt terräng. Nisch-applikationer som trafikljus, ficklampor och pannlampor är redan kunkurrenskraftiga både i pris (kostnad) och i funktion. Och snart också i vardagsbruk. Men ännu återstår ett utvecklingsarbete för en del av lösningarna är nog så otympliga även om de blir bättre för varje dag. För att nu inte tala om priset! Över 500 SEK för en 9W som ersätter 75W är i skarpaste laget.

 

Monday, February 26, 2007

Monthy Pyton och klimatet. Typ!

I Storbritannien kan man konsten att utnyttja halsbrytande humor. Nu senast i en kampanj för klimatåtgärder och särskilt genom att sätta fokus på (onödigt) resande. Kolla själv vad “Pingviner mot klimatförändringar” säger!

image

Friday, February 23, 2007

Teknikupphandling eller avlatsbrev?

Flygbolaget Virgins ägare Sir Richard Branson har utlyst ett pris på nära 200 millioner kronor till den som kan finna en lösning på klimatproblemen. Han drar själv parallellen med det pris som ställdes ut i 1700-talets början till den som kunde ge en lösning på hur fartygen till sjöss kunde bestämma sin position. Tävlingen vanns (efter 60 år!) av John Harrison som uppfunnit en klocka som fungerade med stor precision.

Men flygbolaget satsar också på rymdturism så det finns berättigade frågor om man bryr sig om planeten eller man bara försöker avleda intresset och köpa sig förlåtelse (avlatsbrev).

Thursday, February 22, 2007

Potentialer som spön i backen

Det publiceras massor av uppskattningar över effektiviserinsgpotentialer. Web-siten Leonardo publicerar och efterlyser sådana studier (på engelska). Har Du kännedom om någon sådan eller söker så kan detta vara rätt plats.

Wednesday, February 21, 2007

Primus inter pares

Biskopen går i spetsen - den främste bland likar Likaväl som det finns syndare ifråga om klimat och resvanor så finns det helgon. I detta fall anförda av biskopen i London! Och det finns en församling i vardande. Drygt 10% av Britterna säger att de måste minska sitt resande av just klimatskäl.

Tuesday, February 20, 2007

Politisk ovillighet har ett pris

Hur många gånger har ni hört att våra insatser skall vara kostnadseffektiva? Och ofta är frågan om sådana bedömningar (i pengar enbart) inte är “beside the point”. I en studie gjord för EUs miljödirektorat presenteras COPI, Cost of Policy Inaction, en metod som har ett bredare anslag. Kostnads- nyttoanalysen (CBA) har en plats i val av alternativ men inte enbart. Men ändå är det just det vi hör nu när t.ex. bilindustrin talar om förlust av jobb. Det är fel jämförelse! Valet är mellan förlust av jobb (som kommer att ersättas med andra) och förlust av livsbetingelser.

image

Monday, February 19, 2007

Om Du vore Europas president?

BBC har producerat ett datorspel där Du som Europas president kan styra och ställa med ekononomi, bostadspolitik, klimatinsatser mm. Men Du måste tänka inte bara på försörjningsfrågorna utan också på din popularitet så att Du inte blir bortröstad. 

Friday, February 16, 2007

Återanvändning av politiker

Storbritanniens premiärminister förbereder sitt kommande liv som milö- och klimataktivist i supertungviktsklassen. Al Gore, Michael Gorbachov och Bill Clinton har tidigare visat att man kan återanvända gamla presidenter. Men i Blairs fall kanske man bör kolla bagaget inför hans nästa resa så att det inte följer med något radioaktivt material!

Thursday, February 15, 2007

EU-parlamentet morrar

..åt kommissionen i klimatfrågan och vill på alla punkter gå längre med högre mål och snabbare åtgärder! Det lilla (?) molnet på himlen är en skrivning som gläntar på dörren för mera kärnkraft men också för ökad satsning på koldioxidinfångning, CCS, genom att man skriver om ultra-low or non-CO2 emitting technologies. Se hela texten från pressmeddelandet nedan!

——————————————————————————————————————————————-
Climate change: tougher targets needed, say MEPs
Environment - 14-02-2007 - 15:20

In a resolution on climate change, Parliament calls for a range of clear and binding measures to tackle the problem in the medium and long-term. The resolution is the EP’s response to the Commission’s paper “Limiting Global Climate Change to 2 degrees Celsius - the way ahead for 2020 and beyond”, published in January. Tackling climate change is on the agenda of the EU’s spring summit and is a priority of the German Council presidency.


MEPs believe the EU’s strategy on climate change should be based on two key objectives: to limit the average global temperature increase to 2°C above pre-industrialisation levels; and to undertake overall emission reductions for all industrialised countries of 30% in comparison with 1990 levels by 2020, with a view to achieving a reduction in the order of 60-80% by 2050.

The resolution regrets the lack of clarity of the Commission’s “energy and climate package” with regard to the target for greenhouse gas (GHG) emission reductions for 2020 and demands an overall reduction of 30% for all industrialised countries, to have a reasonable chance of attaining the EU objective of limiting the average temperature increase to 2°C. It adds that the EU should base all its internal policies on the target of 30% by 2020. 

Parliament stresses that energy policy is a crucial element of EU global strategy on climate change and that diversification of renewable energy resources and a switch to the most energy efficient technologies has great potential for emission reductions.

Greater energy efficiency offers a huge potential for emission reductions, so MEPs want the Commission and Member States to adopt ambitious measures in this field and to consider going beyond the Commission’s proposed 20% reduction target.  They also urge greater use of combined heat and power, given the inefficiency of many existing power plants. 

Well-balanced national tax/levy systems can also help improve energy efficiency. An EU-wide tax system to promote a low carbon economy should also be considered.

Energy consumption is increasing most in the transport sector and road transport contributes to roughly 25% of the Community’s CO2 emissions. Steps are needed to boost public transport, introduce binding measures for the transport sector, including aviation, and encourage more integrated and greener public transport.  Aviation and maritime transport emissions should be included in post-2012 international commitments. 
Given the urgent need to reduce CO2 emissions from cars, MEPs call on the Commission to impose a binding target of 120 grams per kilometre by 2012 for new passenger cars marketed in the EU.

Parliament notes the proposal of a binding target to increase the level of renewable energy in the EU energy mix to 20% by 2020 as a good starting point but believes this should be increased to 25%.  It also points to the absence of binding targets for individual sectors and urges such targets notably for electricity generation, heating and cooling.

The Commission’s proposed binding minimum target for biofuels of 10% of vehicle fuels in 2020 is noted, but MEPs believe a figure of 12.5% would also be realistic and desirable.  They stress the importance of sustainable production of biofuels, but add that this must not be at the expense of food production nor aggravate deforestation. They therefore call for mandatory environmental and social certification of biofuels.

With a reference to the Stern Review, MEPs underline the economic, social and health costs of inaction, which would cause damage corresponding to 5-20% of global GDP per year, whereas the cost of a sound climate policy and investment in clean technologies is put at between 0.5% and 1% of global annual GDP up to 2050.

The resolution also calls for targets to be set for ultra-low or non-CO2 emitting energy technologies, so as to supply 60% of electricity by 2020.  Lastly, it states that cutting global emissions must not lead to other threats such as nuclear proliferation or terrorism; nuclear power should therefore remain excluded from CDM/JI or other mechanisms aimed at rewarding emission reductions in developing countries.

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

DĂ„ och dĂ„ kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina Ă„rliga skrifter. Som senast den hĂ€r frĂ„n en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men Ă€r det sant? Är det IEA som vilseleder? SĂ„ hĂ€r förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jĂ€mför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

TvÄ av de scenarier som presenteras Àr alltsÄ reflexioner av vad som hÀnder i vÀrlden och det som Àr pÄ vÀg att hÀnda till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (lÀnder, samarbetsorganisationer mm). Det Àr bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser mÄste vi kanske rÀtta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv