Friday, November 10, 2006

MBA-examen i uthållig företagsamhet

För tio år sedan hade detta troligen varit ett aprilskämt i de flesta affärskretsar. Men nu finns det och smyger in i flera olika nivåer av utbildningen. Synd att det måste bli sämre innan det blir bättre!

Thursday, November 09, 2006

Den globala effektiviseringsbranschen

..börjar fomera sig. Alliance to Save Energy, ASE, i USA har tagit initiativ till ett globalt forum att äga rum 11-14 November 2007 i Washington DC. På amerikanskt manér siktar man högt och har redan engagerat Bill Clinton som föredragshållare. Men man har för avsikt att engagera hela världen och vill att evenemanget skall arrangeras i en annan världsdel 2008. Europa och särskilt Tyskland ligger kanske bra till eftersom de har G8-ordförandeskapet 2007 och har signalerat en kraftigt höjd ambition för effektivisering? Holland kanske är intresserade eftersom de gjort ett utspel tillsammans med Tony Blair? För Sverige är väl inte att tänka på? Som uppspel inför sitt eget ordförandeskap i EU 2009!

Det viktigaste är emellertid att man börjar se “effektivisering” som en bransch. Precis som FSE gör!

Wednesday, November 08, 2006

Ett solcellsdrivet Googleplex

Google är ju en förebild för många och förtjänar att bli så ännu mer efter att ha lanserat sin avsikt att driva sitt huvudkontor “Googlplex” med solceller. Systemet är på 1,6 MW och kanske en följd av att de sagts investera i solfilmstillverkning. När får vi se något svensk företag ta ett steg i den riktningen? Tillgångarna finns!

Tuesday, November 07, 2006

Financial Times och HELA sanningen

IEA uppmanar till mera kärnkraft basunerar Financial Times ut dagen efter att Stern-rapporten kommit ut. Sanningen är snarare att IEA inte utesluter kärnkraft men låter länderna själva ta ställning till den. Däremot “glömmer” Financial Times att IEAs TUNGA budskap (se nedan), om hur växthusgaserna skall minska, är uppmaningen till effektivare energianvändning. För några år sedan fanns det en liten misshällighet mellan IEA och Financial Times om det riktiga i att publicera förhandsuppgifter. Är det där sanningen ligger?

Vari sanningen ligger i DNs gillande kommentar (3 Nov.) till Financial Times påstående är svårare att utröna. Men de har ju under lång tid valt att måla ut alla alternativen till kärnkraft som en återgång till fattigdom och vedsamhälle. Det kan vara värt att notera igen att Sverige är fullbyggt när det gäller kärnkraft om man skall ta rimliga hänsyn till energisäkerhet, d.v.s. att inte bli alltför beroende av enskilda energikällor och -tekniklösningar. En ledtråd får man i DNs felstavning av namnet på IEAs chefsekonom. Han heter Fatih och inte Faith! Men det kanske handlar mest om tro?

I IEAs teknikscenarier svarar effektivisering för 45% av reduktionen men kärnkraft för 6%! Effektiviseringen har dessutom “....net negative costs…” Så vilket är viktigast?
image
image

Monday, November 06, 2006

Stern-rapporten är mycket mer

..än bara en till i raden av rapporter som berör klimatfrågan (Hela rapporten finns här). Tony Blair håller på att lämna över stafetten till Angela Merkel inför Tysklands ordförandeskap i G8 under 2007. Rapporten har fått överlag goda omdömen i pressen och några sura kommentarer från “the usual suspects”. Ibland undrar man över vari balansen ligger när en förespråkare och en motståndare skall kommentera frågor som den här när ena sidan har övertygande bevisning och den andra bara sitt rykte om avvikande åsikt? Björn Lomborgs tillgång till spaltutrymme i denna fråga är garanterat men är det balanserat?

Lomborgs mest bärande argument är att det finns värre problem som bör lösas, t.ex. tillgången till rent vatten. Han undviker då frågan om dessa problem förvärras med klimatförändringarna, t.ex. just rent vatten i de områden där man idag är beroende av de glaciärer som försvinner.

Friday, November 03, 2006

Klimatflyktingar

I Al Gores film “An inconvenient truth” (som ni väl har sett hoppas vi) är ett av budskapen att miljontals människor tvingas bli flyktingar till följd av klimatförändringarna. Detta underbyggs i en rapport fån Tearfund och som gjorts inför klimatkonferensen i Nairobi i November. Tearfund och andra blir också allt mer militanta i att väcka opinion för att ta itu med klimatfrågorna och att sluta förneka dem.

Thursday, November 02, 2006

Sverige (och Norden) ett föredöme!

Tycker Brittiska Sunday Times efter att ha besökt våra länder och imponertas av byggnadernas energikvalitet. Då är det så mycket konstigare att det Svensk-Brittiska initiativet att skapa en gemensam web-plats för att kunna finna goda lösningar numera helt övergått i Brittisk ägo. Att inte departementet kunde förvalta de svenska förutsättningarna bättre!?

Wednesday, November 01, 2006

Fingret på världens energi

IEA har nyligen skapat en interaktiv karta där Du kan lätt få fram den övergripande statistiken för energi i alla de länder som deras statistik omfattar. Mycket praktiskt eftersom man också kan kolla var de länder verkligen finns och som man ibland undrar över.

Tuesday, October 31, 2006

Vindkraft eller soffa?

Storbritanniens minister för miljöfrågor Ian Pearson tycker att det skall vara lika lätt att få finansiering till småskalig energitillförsel, t.ex. vindkraft som till att köpa en ny soffa. Och det ser ut som ett omedelbart svar att man kan köpa solceller och vindturbiner på internet från Brittiska företag. Ett av dem lanserade solceller rakt över disk nyligen.

Monday, October 30, 2006

Det kostar på att rädda världen

Idag måndag skall Nicholas Stern lägga fram en rapport till den Brittiska regeringen om de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna. Man har pratat om den länge och några detaljer har börjat läcka bl.a. efter det att de fått en förhandstitt i slutet av förra veckan. Rapporten säger att det kommer att kosta 1% av världens BNP att undvika katastrofen. Men det kommer att kosta 15-20 gånger mer att inte göra det! “Att fortsätta som hitintills kommer att få tillväxten att spåra ur.”

Rapporten, som är 700 sidor lång och den mest omfattande genomlysning som gjorts, kommer också att visa hur just åtgärderna för att undvika klimatkatastrofen istället kommer att gagna ekonomin. Sir David King, som är vetenskaplig rådgivare till Brittiska regeringen, och som är i Sverige och gör presentationer både på måndagen och tisdagen kommer med all sannolikhet att berätta om rapporten, slutsatserna och möjligheterna!

En viktig slutsats är att möjligheterna FORDRAR ett utvecklat internationellt samarbete. Skall Sverige köpa en vinstlott och vara med den här gången?

Friday, October 27, 2006

Kalmar - Chinatown

Kalmar har en spännande satsning på att attrahera kinesiska företag till regionen. Tillsammans med Changxing-regionen i Kina anordnar de vartannat år i Kina och vartannat i Kalmar ett “China-Baltic Business Forum” där företag kan träffas och diskutera/planera samarbeten. Myndigheten Invest in Sweden deltar också aktivt i att skapa kontakterna.

I år var temat uthållighet och miljö . Om två år skall de enligt programmet vara tillbaka i Kalmar och då vore det kul om de t.ex fokuserade ännu tydligare på effektivisering av energianvändningen. En mycket stor del av de produkter som behövs tillverkas ju i Kina och man borde spinna vidare och utveckla miljötemat. Och någon svensk region borde väl vara lika framsynt och etablera kontakter med Indien!?

Thursday, October 26, 2006

Danmark och Europas energi

Den Danska regeringen har sänt sitt svar på frågan om hur Europas framtida energipolitik bör utformas och effektivisering står överst på agendan. Man föreslår bl.a. ett heleuropeiskt system där bl.a vita certifikat ingår tillsammans med gröna och inom ramen för bindande åtaganden. Det kan kanske vara ett sätt att förebygga sådan “certifikatskollaps” som Nordic Energy Perspectives befarar?

Man vill också skärpa målsättningarna över lag och föreslår 1,15 % effektivisering årligen till år 2017 i stället för det som nu gäller 1%.

Wednesday, October 25, 2006

EU Efficiency Action Plan

Så kom den till slut efter en hel del stridigheter, handlingsplanen för effektivare energianvändning. Den finns också i en kortare broschyrform. Det ha sagts att fördröjningen beror på att man velat vässa planen som tidigare varit alltför tam. Det kan vara sant för vissa dela verkar nya och spännande, som t.ex EU-kravnivåer för byggnaders energianvändning (kWh/m2) och en strategi för passiv-hus. Ambitionsnivån har skruvats upp ytterligare ett snäpp över de 20% man talat om tidigare.

Och man blir tydligare på att den 1% effektiviseringsförbättring som man skall ha varje år är utöver det som uppnås “spontant”. Frikopplingen från den ekonomiska utvecklingen befästs. BNP skall följa den övre linjen i diagrammet och energianvändningen den nedre.
image

Tuesday, October 24, 2006

Blair och Balkenende

är tydligen det nya radarparet, Storbritannien och Nederländerna, för att påverka klimatförändringarna och att satsa på effektivisering. De har skrivit ett gemensamt brev-upprop i ämnet till EU-ordföranden Matti Vanhanen. På samma sätt som Persson och Blair en gång i tiden.

Nu har alliansen en chans att sälla sig till de goda krafterna och markera sin vilja. Brevet har nämligen en del lösa ändar, en av dem är att man vill utvidga och stärka ETS, d.v.s. handelssystemet för utsläppsrätter. Det behövs sannerligen men först måste man få bort de stora problem det har. Det som lett till höjda energipriser , men högst tveksamt om det följt några riktiga handfasta åtgärder med.

Monday, October 23, 2006

Kollaps för de gröna certifikaten?!

Det är faktiskt en risk som Sverige står inför. Och det kan hända snart till följd av ett underskott i dessa certifikat (se diagram). Utsagan kommer från en rapport presenterad inom ramen för projektet Nordic Energy Perspectives. Rapporten tar också upp frågan om hur den Europeiska handeln med emissionsrätter, ETS, lett till dyrköpta erfarenheter genom höjda elpriser och att den fria tilldelningen av utsläppsrätter kan motverka de investeringar de antogs gynna. Man säger t.o.m. att feed-in-tariffs kan vara värt att överväga för att få stabilare förutsättningar för investeringar.

Naturvårdsverket föreslog härförleden att Sverige skulle ta ett ledarskap i att utveckla marknadsbaserade styrmedel. Då bör man definitivt titta närmare på dessa rapporter först.
image

Man spekulerar också lite över hur energipolitiken reflekterar samhällsförändringar och -prioriteringar i stort och att det återkommande kravet på stabila förutsättningar inte kan uppfyllas utan hänsyn till dessa.
image

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

DĂ„ och dĂ„ kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina Ă„rliga skrifter. Som senast den hĂ€r frĂ„n en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men Ă€r det sant? Är det IEA som vilseleder? SĂ„ hĂ€r förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jĂ€mför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

TvÄ av de scenarier som presenteras Àr alltsÄ reflexioner av vad som hÀnder i vÀrlden och det som Àr pÄ vÀg att hÀnda till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (lÀnder, samarbetsorganisationer mm). Det Àr bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser mÄste vi kanske rÀtta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv