Friday, September 29, 2006

A lighter shade of green.

Det finns en organisation, Carbon Disclosure Project, CDP,  som samlar in uppgifter från världens storföretag om hur mycket kol de släpper ut och den producerar sammanställda rapporter samt utnämner vem som är bäst i klassen. Lite oklart om de är bra ifråga om att lämna uppgifter eller bra vad avser förbättringar. CDP spårar vilka förändringar som är på gåmng men har inte lyckats (brytt sig om?) att fånga uppgifter om effektivisering. Men uppgifterna om förnybar energi är imponerande.

image

Thursday, September 28, 2006

Dubbyas omvändelse.

Ligger det någon sanning i att George (Dubbya) Bush håller på att omvändas i klimatfrågan? Åtminstone har man presenterat en mycket omfattande rapport över möjligheterna till främst tekniska förbättringar. Det är värt att notera att det är i slutanvändningen av energi som de stora möjligheterna finns trots att snacke annars koncentreras kring tillförsel och CcS (Carbon Capture and Storage)

Potentialerna i olika scenarier.
image

Och de tekniska lösningarna.
image

Wednesday, September 27, 2006

Blir affärsklimatet också varmare?

Björn Stigsson, som en gång i tiden var VD för Fläkt i Sverige, leder sedan ett tiotal år the World Business Council for Sustainable Development, WBCSD. Han visade i ett tal i London nyligen på affärsvärldens behov av, och möjligheter, att delta i att lösa klimatproblemen. En bjärt kontrast till de företag, med Exxon i spetsen, som väsentligen sysslar med att förneka att problemen ens existerar. WBCSD har också givit ut ett antal publikationer som beskriver både problem och möjliga lösningar.

image

Tuesday, September 26, 2006

En plats i solen. Också för Sverige?

Det har gjorts en stor kartläggning av de globala möjligheterna att utnyttja solen för elproduktion. Och de är enorma både ur energisynpunkt och som sysselsättningsmotor. I Sverige har intresset varit litet, men ändå har vi ju framstående forskning och produktion på området. Visst är vårt land mörkt och kallt men det behöver inte utesluta att vi kan finna nischer med tillämpningar och få vara med när världsmarknaderna drar iväg.

Men om man gör det radikala tankeexperimentet att Sveriges 150 TWh skulle komma från sol-el, med den intensitet solinstrålningen I Sverige har och utan hänsyn till dygnsvariationer. Hur mycket landyta skulle då krävas?

1. Skåne, Halland och Blekinge samt Trondheims län
x. Edefors församling i Boden
2. Torsö (Vänerns största ö)


Svar: Spring ett maratonlopp gör en 90 graders vändning och spring ett till. Dra ut linjerna till en kvadrat, dvs drygt 1600 km2 motsvarande 3,5 promille av landets yta. Det är lika mycket som Edefors.

Monday, September 25, 2006

Föredömliga norska energiråd

Även om Norge är landet som flödar av inkomstbringande olja så är de inte slösaktiga. De har lanserat en energisparkampanj som i hög grad är inriktad på att ge medborgarna praktiska råd. Det bör vara en inspiration för de svenska myndigheterna som lanserat att de skall göra en kampanj. Råden som ges av STEM är OK men de är inte lätta att finna. I Norge har man satsat på en särskild och lätt navigerad hemsida.

Friday, September 22, 2006

Maktspel om effektiviseringen i Bryssel.

Det var aviserat att en “Energy Efficiency Action Plan” skulle presenteras av EU-kommissionären denna vecka. Men det förefaller som om det finns krafter som vill förhindra detta. Om man jämför kommissionärens uttalande för en månad sedan med de han gör idag så förefaller ryktena om maktkamp vara sanna. Någon säger att man måste ha en “helhetssyn” på energin och därför måste ta med kärnkraft och kol. Jovisst, MEN om man vill skapa ett uthålligt system så måste man börja i rätt ände och det är effektivare användning. Om vi fortsätter att slösa dömer vi också oss själva att fortsätta med en tillförsel som är skadlig/osäker (välj själv ord).

Så här sade Kommissionären den 23 Augusti:
A package of reports and measures in the energy field will also be tabled together with the Strategic EU Energy Review. This ?energy package? will include, inter alia,

* a report on the internal market,
* a priority interconnection plan,
* a road map on renewable energy,
* a report for a proposal on heating and cooling from renewable sources,
* a report on the implementation of the directive on the promotion of electricity produced from renewable energy sources;
* a report on the implementation of the biofuels directive and a proposal for an amended Directive;
* a communication on clean coal technologies.

The ?energy package? will be preceded by the presentation of an Action Plan on Energy Efficiency at the end of September.
———————————————————————————-

Och så här lät det den 22 September:
Thus, at the end of this year it is my intention that the Commission tables:

Firstly, a EU Strategic Energy Review, that will endeavour to provide a vision - a central European energy objective - that will underpin a European Energy Policy and give a practical step-by- step road map on how to achieve this vision.
Secondly, the Long-term Renewables Road Map;
Thirdly, the Internal Energy Market Review and the final results of the Sectoral Competition Energy Enquiry;
Fourthly, a Priority Interconnection and Infrastructure Plan;
Fifthly, a Communication on Sustainable Coal; and
Finally, a “PINC” Communication on nuclear energy in the EU as required by the Euratom Treaty.

In addition to these documents the Action Plan on Energy Efficiency will also be tabled by the Commission, and it is our intention to put forward a Strategic Energy Technology Plan in 2007.


Fossil i kubik

Kina investerar 80M? i “brännbar is” (combustible ice), som får anses vara en sorts fossil i kubik. Resursen bedöms vara enormt stor, dubbelt så omfattande som världens tillgångar på kol, olja och naturgas! Och dyrt är det (c:a 8 gånnger mear än tarditionel naturgas), men man kan anta att läreffekterna också kan bli betydande och därmed sänka kostnaderna. Men det stora problemet är naturligtvis miljöhotet, både genom användningen och utvinninsgmetoderna.

Thursday, September 21, 2006

Det är inte forskning som saknas

det är i första hand vilja. I valets slutspurt fick vi igen höra de folkvalda säga att de vill satsa mer på forskning och utveckling så att vi kan undvika klimatförändringarna. Det är bra! Mycket bra!! Men framtiden börjar nu. Tyndal Centre for Climate Change Research har gjort en “vägkarta” för vad vi kan göra med dagens teknik. Att det är bråttom och att det måste involvera oss alla är klart. Vi kan inte bara vänta på att politikerna skall satsa på forskning och att vi så småningom skall få en smärtfri lösning. Chocken blir mindre om man börjar i tid, se bild. Till vår hjälp kan vi också vänta oss ytterligare märkning av produkter som visar om de är koldioxidfria eller ej.

image

Wednesday, September 20, 2006

Kortsiktighetens apostlar

Det är nära nog otroligt men sant. Samtidigt som vi ser bevisen på klimatförändringarna hopa sig runt om oss så finns det de som livnär sig på att förneka både orsak och verkan. Och det är en veritabel industri. Även om den försöker verka i det tysta så finns det väl dokumenterad uppföljning av en stor del av den. Den hårda kärnan finns i USA men de kanske förlorar sin högste beskyddare förr än de anar! Det ryktas att George Bush förebereder en helomvändning!!

Men vi som nu har en annan uppfattning borde kanske fundera över våra egna strategier? Vi kanske borde vara tydligare när det gäller omställningen?
* Ja - en omställning hotar sysselsättningen i vissa branscher.
* Ja- en omställning skapar ny sysselsättning i andra branscher.
Och hur matchar vi de båda? Hur gör vi lockelsen till det nya starkare än hotet från det att förlora det gamla? Inte i svepande termer utan i sådana former att det talar till enskilda människor.

LRF i Halland arbetar mycket aktivt med att visa för sina medlemmar hur de kan utnyttja de nya energimöjligheterna. Fler borde göra det.

Tuesday, September 19, 2006

Skall vi bota sjukdomen eller symptomen?

Det borde väl inte ligga någon svårighet att avgöra var man bör börja ta itu med ett problem, nämligen i dess orsak. Utsläppen av växthusgaser har sin orsak i en energianvändning som är slösaktig men ändå inriktas lösningarna i det internationella arbetet i all huvudsak på verkan, nämligen i energiproducerande anläggningar. Vid end-of-pipe och t.o.m. bortom röret genom att ta hand on koldioxid från förbränningen och försöka lagra den i jordens innandömen. Det är förståeligt att man gör så eftersom det är enklare att komma åt “röret” i energianläggningarna men knappast den rätta ansatsen för en långsiktigt hållbar lösning. Och borde inte Sverige med sina erfarenheter från projekt i Baltikum bygga vidare på dessa?

De erfarenheterna finns samlade i följande tabell som dock inte fullt ut redovisar att de högre kostnaderna föe effektiviseringsprojekten i stor utsträckning berodde på att marknaderna för bygg- och installation i dessa länder, efter murens fall, var “problematiska” för att uttrycka det milt. Dessutom fanns en nedåtgående trend i kostnaderna genom att man lärde sig under resans gång.

image

Monday, September 18, 2006

Vätgas är en återvändsgränd

säger en person som borde veta, Ulf Bossel från European Fuel Cell centrum, i en slagkraftig presentation vi deras senaste möte. Han är inte ensam om åsikten och det debatteras också i USA. Bossel hävdar att vätgas är bara en energislösande omväg och även för fordonsdrift förordar istället el direkt.

Bossels skrivande i ämnet är omfattande och läsvärt. Det innebär dock inte på något vis att han tar avstånd från bränsleceller som sådana bara omvägen över vätgasen.

image

Friday, September 15, 2006

Kors i taket - Klimatfrågan Nr 1!

på agendan i torsdagens partiledardebatt i TV4 Nog är det ett paradigmskifte i den svenska politiken! Och ännu mer så när alla (nåja det fanns undantag) nämner effektivare energianvändning som första eller viktigaste åtgärd. Insikterna i partierna och hos partiledarna om hur det skall göras skiftar ordentligt, men det framgår ju också av deras skrifter i ämnet. Så nedan följer i repris uppgifter om var Du hittar det senaste de skrivit.

Miljöpartiet om klimatpolitik där effektivisering nämns i förbigående men som förväntas skapa många arbetstillfällen.

Kristdemokraterna som direkt siktar in sig på energislöseriet och ger skarpa förslag.

Socialdemokraterna som talar om ett grönare Sverige, men specificerar att det är klimatfrågor och oljeersättning som står i fokus.

Centerpartiet som ger 10 förslag att sänka energikostnaderna men konstigt nog tar avstånd från energideklarationerna

Folkpartiet som undviker ämnet effektivisering

Vänsterpartiet som ger en sorts översikt med ganska precisa uppgifter om t.ex total effekt på sysselsättningen men inte ger några detaljer

Thursday, September 14, 2006

Energieffektivitet kostar!

Ungefär så löd en slogan i en amerikansk bilannons i TV för några år sedan. I slow-motion ser man en stadsjeep krocka med en liten vanlig bil som knycklas ihop som ett krossat ägg. I bakgrunden hörs en typisk beslöjad manlig röst säga: “Energy efficiency has a price!”. Vilket får man lista ut själv, men det verkar inte behagligt. Nu kommer rekylen. Ford som satsat på SUVs (Sports Utility Vehicles) sparkar sin VD och sätter in en ny efter att ha förlorat miljontals dollar (1300 MUSD på ett halvår!) på en krympande marknad för bl.a. just stadsjeepar. Well, energy waste has a higher price!

Wednesday, September 13, 2006

Asiens effektiviseringsmarknad shoppar

i Helsingfors vid ett toppmöte mellan Asien och Europa och där Kina varit representerat på premiärministernivå. Deras representanter framhöll energieffektivisering som första prioritet. ASEM, som ordnar mötet har funnits i tio år men tycks nu ha fått nytändning. Man har gjort ett gemensamt uttalande om klimatfrågorna. Det skulle kunna bana väg för ett samarbete av samma slag som USA och Asien har deras Asia-Pacific Partnership. Ordföranden, Finlands statsminister och tillika EU-ordförande gjorde följande “statement”:

Sustainable energy including environment and energy security
11 Sep 2006, 14:19

Leaders emphasised the importance of respecting the limits of the planet’s natural resources and of ensuring a high level of protection and improvement of the quality of the environment. The next ASEM Environment Ministers’ Meeting to be hosted by Denmark in spring 2007 is an excellent occasion to carry on this dialogue. Leaders also noted the valuable role of related ASEM activities including the Oceans Initiative and the Asia-Europe Environment Forum.

Leaders affirmed that Asia and Europe have a joint responsibility in contributing to the multilateral dialogue on further development of international climate change policies and cooperation. In this context, they adopted the the first ASEM6 Declaration on Climate Change. The Declaration aims specifically at contributing to the multilateral efforts in meeting present and future commitments under the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and its Kyoto Protocol with the goal of stabilising greenhouse gas concentrations in the atmosphere. The firm support expressed by the Summit is a remarkable step in taking the process forward as the international community is preparing for the UN climate conferences in Nairobi in November 2006.

Leaders recognised that all countries need reliable, sustainable, and affordable flows of energy for their development. Therefore it is essential to work for stable, effective and transparent global energy markets as well as proper conditions for investment. Prime Minister Vanhanen remarked that the Energy Charter Treaty is an important instrument in this context. The Summit also emphasised that energy security can be improved by promoting energy efficiency and energy savings, by encouraging the use of renewable and alternative energies, and by diversifying energy sources.

Leaders stressed the importance of aiming for energy efficiency and wider use of renewable energies and clean technologies, as the decisions of today will be critical for the world of tomorrow. According to Prime Minister Vanhanen, Finland has contributed to this process through the ongoing International Energy Audit Conference, from which Finland expects lasting results. The Summit also highlighted the importance of improving access to modern energy services for the poor, as called for in the Millennium Development Goals.

Tuesday, September 12, 2006

Effektivisering i Europa och i Sverige

EU-kommissionären Andris Piebalgs har gjort en översikt av läget och de angelägna energifrågorna i Europa. Han aviserar bl.a. den “Action Plan” som lanseras nästa månad. Han understryker än en gång genomförandet av fattade beslut är en del av de “nya” aktiviteterna. Trivialt kan tyckas men som vi sett på senare tid så är länderna beredda att göra vad som helst för att inte leva upp till sina åtaganden.

An Action Plan on Energy Efficiency which will propose four pillars for action:
* Implementation of existing Community energy efficiency directives and regulations;
* Promoting energy behavioural changes through public awareness, education and training;
* Improving financial instruments for energy efficiency and;
* Promoting energy efficiency globally in trade and development policy and international agreements.

De svenska partierna gör nu ett sista ryck att presentera förslag som har beröringspunkter, t.ex:

Miljöpartiet om klimatpolitik där effektivisering nämns i förbigående men som förväntas skapa många arbetstillfällen.

Kristdemokraterna som direkt siktar in sig på energislöseriet och ger skarpa förslag.

Socialdemokraterna som talar om ett grönare Sverige, men specificerar att det är klimatfrågor och oljeersättning som står i fokus.

Centerpartiet som ger 10 förslag att sänka energikostnaderna men konstigt nog tar avstånd från energideklarationerna

Folkpartiet som undviker ämnet effektivisering

Vänsterpartiet som ger en sorts översikt med ganska precisa uppgifter om t.ex total effekt på sysselsättningen men inte ger några detaljer

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

Då och då kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina årliga skrifter. Som senast den här från en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men är det sant? Är det IEA som vilseleder? Så här förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jämför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

Två av de scenarier som presenteras är alltså reflexioner av vad som händer i världen och det som är på väg att hända till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (länder, samarbetsorganisationer mm). Det är bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser måste vi kanske rätta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv