Det är här besluten om framtiden tas. Men hur ser beslutsunderlaget ut när det gäller energieffektivisering, t.ex. vid ombyggnad? Det kanske ändå bara är den gamla vaxduken man tittar ned i. Och inte någon mera sofistikerad kostnads-, intäktskalkyl? Om man vill göra sig en föreställning av hur tankarna och resonemanget går kring köksbordet så kan det vara som på bilden nedan. Denna är tagen ur en tysk fältstudie som redovisades till eceee sommaren 2009.
Slutsatsen från de tyska forskarna är att det är märkligt att energirådgivningen fortfarande är så hårt inriktad på ekonomiska kalkyler och argument, men saknar de andra komponenterna som styr människors beslut. Men det är väl bara i Tyskland som det ser ut så !?
De menar att man borde skilja på “top refurbishment” och “incremental refurbishment” när man kommunicerar frågor om åtgärder. För att klara detta behövs strategier och instrument som hanterar inte bara ekonomi utan även rådgivning, kunskapsuppbyggnad, marknadsföringskampanjer och normer. För att nämna några inslag.
Deras projekt, ENEF-Haus, fortsätter till 2010 så vi väntar på mer och jordnära kunskap från deras studier av köksbordsbesluten.
Källa: Making the home consume less ? putting energy efficiency on the refurbishment agenda. Stiess, Zundel och Deffner. ECEEE proceedings 2009.
PS: För att kunna ladda ned hela texten från eceee måste Du vara medlem och det blir man till det facila priset av 45? per år. Då får Du tillgång inte bara till flera tusen sidor av eceee:s material utan även material från den amerikanska motsvarigheten aceeee och en massa annat.
Skrivet av Hans Nilsson, 2009-08-18.
(0) Kommentarer • Permalink