Den förnybara energins insteg på energimarknaderna har (och kommer att ha) stor betydelse för energipriset genom att körordningen (på engelska merit order) påverkas. Den körordning som innebär att den produktion som har lägst rörlig (marginal-)kostnad väljs först. I det avseendet är det svårt att slå sol och vind!
Pöyry har visat på ett enkelt sätt i en utredning hur detta fungerar så att det ökade lågkostnadsutbudet pressar priserna, se bild 1 nedan. I samma utredning visar de också på bedömningar av de stora ekonomiska konsekvenserna både för prisnivå och för totalkostnader, se bild 2 nedan. Det finns några tyska studier som visar på att dessa storlekordningar med besparingar på miljarder Euros är för handen, men veterligen finns ingen svensk eller nordisk motsvarighet.
Naturligtvis upprör dessa, för konsumenterna i grunden positiva konsekvenser, sinnena hos dem som hoppats få sin fortsatta utkomst av gammaldags teknik. Kanske har deras tillgångar därmed minskat så dramatiskt i värde som The Economist säger, men det är inte första eller sista gången i världshistorien som ett teknikskifte ändrar marknden.
Men det finns anledning att vara observant på oönskade konsekvenser. Förhållandet kan ha negativ inverkan på finansieringsmöjligheterna både för nät och produktion. Prispressen kan bli så hård att det inte genrereas medel för att betala de investeringar som behövs för den produktion som har låga rörliga kostnader men betydande fasta. Elforsk tar upp detta i en av sina nyare rapporter.
Men om The Economists kalkyl stämmer så blev det ju ändå 500 miljarder över?!
BILD 1
——————————
BILD 2
Skriven av Hans Nilsson, 05:00 AM.
(0) Kommentarer • Permalink