Vems koldioxid har vi på vårt samvete?

I en rapport från University of Sussex presenterar man en koldioxidbalans för Kina som visar att c:a 25% kan tillskrivas deras export av (billiga) produkter till västländerna. Det kan vara värt att tänka på att vår egen hunger efter billiga produkter kan vara det som ökar växthusgaserna inte bara p.g.a. transporter utan i tillverkningen. Skulle det vara värt ett par kronor mera om produktionen skedde på rimliga villkor både för arbetskraften och miljön?

image

Kommentarer:

“Skulle det vara värt ett par kronor mera om produktionen skedde på rimliga villkor både för arbetskraften och miljön?”

Jag tror frågan är fel ställd. Den frågan har bevisat sig redan, folk - i betydelsen den stora konsumentskaran - är tyvärr inte beredda att betala mer. Vet inte vad det beror på, men jag skulle gissa på att de egentligen letar efter en vara som löser deras problem mer än en vara som både löser deras problem OCH är miljövänlig. Själv har jag märkt stort hur RoHS intitativet slått igenom på fabrikerna i Kina och därmed och så påverkar vad som säljs på plats i Kina. Jag hoppas på en sådan utveckling, där företagen som säljer till Europa och USA tvingas med ALL produktion hålla på samma minimum krav som EU/USA tillhandahåller. Det skulle göra en jäkla skillnad.

Du har kanske rätt. Vi har ju alla blivit itutade på olika sätt att shopping är den högsta formen av mänskligt liv och att ett lågt pris är vägen till frälsning (eller snarare mera shopping). Men jag tror faktiskt att vikan vara på väg till en förbättring när trots allt flera människor börjar inse klimatproblemets omfattning och dessutom några tycker att fair-trade och etiskt företagande har betydlese.

Men det Du pekar på att “bygga in” de goda egenskaperna i produkten redan vid källan är ännu bättre.

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv