216 Kr per år är oförskämt billigt för klimatet

När IPCC presenterade sin rapport i söndags sade en av deras vice-ordförande att åtgärderna kommer att kosta för, som han sade, “Det finns ingen fri lunch”. Sedan lade han ut texten lite grann men gick själv lite vilse i sifferskogen men så här ser det ut (kolla också bild nedan).

* De dåliga nyheterna är att den årliga tillväxten i BNP skulle bli 0,06% lägre än de tillväxtnivåer på 1,3-3% per år man annars räknar med . Omsatt till svenska förhållanden skulle det bli hela 216 kronor per person och år.
* De goda nyheterna är att kalkylen inte räknar med de positiva effekterna av vare sig att klimatet inte försämras eller av t.ex. minskade luftföroreningar, produktivitetsökning, sparad energi etc.

Cost estimates shown in this table do not consider the benefits of reduced climate change as well as co-benefits and adverse side-effects of mitigation

Det låter mera som om man för en avgift på dryga 200 per år köper en lott med garanterad vinst!

Men vi befinner oss i samma situationen som mannen som varje vecka ivrigt väntade, kollade och hoppades att han skulle vinna på Lotto. men som var för snål för att lämna in kupongen.

image

Nu kan vi väl vända blad

För inte så länge sedan florerade påståenden om att Tysklands Energiewende skedde till priset av ökad kolanvändning. Namnkunniga debattörer i Sverige förde fram den åsikten. Oftast med felaktig statistik baserad på att kolpriserna sjunkit på grund av den amerikanska naturgasmarknaden vilket gjorde att de skiften som skedde i Tyskland berodde på ändringar i bruket av olika fossilbränslen.

Nu kommer den första statistiken för 2017 och visar att kol OCH kärnkraft backar, effektviseringen ökar (dock allt för lite) och fönybart ökar kraftigt samtidigt som elexporten ökar (se bild nedan).

Nu kan vi väl vända blad i debatten om Energiewende? Vi skriver inte heller upp vad domedagsprofeterna i den svenska debatten sade! (Men vi vet vilka partier ni representerade grin )

Läs mer

Månadsindelade arkiv