25000 valperioder

Lasse Berg berättar i sin utmärkta bok “Gryning över Kalahari” att homo sapiens (våra förfäder) lämnade Afrika för cirka 60000 år sedan för att sedan sprida sig över världen. För cirka 35000 år sedan hade några av dessa som levde i det som idag är Indonesien lyckats göra avbildningar av hjortsvin som på bilden här. Det är ett av världens tidigaste konstverk.
image

Nu har finska parlamentet beslutat godkänna slutförvaring av kärnbränsle som måste förvaras 100 000 år det vill säga 3 gånger längre tid än sedan den Indonesiske målaren gjorde sitt mästerverk. Förvaret skall ligga i en ort som heter Euraåminne (intressant namn i sammanhanget) där också världens dyraste och mest försenade kärnkraftverk finns. En anläggning om vilken finska televisionen (YLE) skriver:

Vad gör man om ett projekt är ett decennium försenat, har överskridit budgeten rejält och dessutom är livsfarligt? Sliter sitt hår och ber om ursäkt? Nej, man konstaterar glatt att inte heller Rom byggdes på en dag. Typ.

Men det förskräcker inte det finska parlamentet. För vilket de måste hedras. Man brukar ju säga att politiker bara tänker i valperioder om 4 år. Inte de finska - de tänker i 25000 valperioder! tongue wink

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv