Den kommunala bördan ökar?

EU fäster stor vikt vid städernas roll i klimatkampen. Självklart så eftersom städernas byggnader, struktur och trafikorganisation är en stor källa till utsläppen, 80% av EU:s befolkning är stadsinnevånare. Så den s.k. SET-planens idé om “smart cities” är välgrundad som tanke. Och det pågår redan ett omfattande arbete inom EU t.ex. med “covenant of mayors” och genom CONCERTO-projektet.

Men därifrån till att räkna med att städerna genom sin egen organisation skall bli klimatets frontkämpar kanske inte fungerar. Framförallt därför att de saknar instrument både för övervakning och styrning.

Även om städerna har både vilja och kunskap så kan de bli trubbiga instrument eftersom deras register över emissionskällor är ofullständiga och inte medger korrekta jämförelser. Men när man ser till vilka problem de redovisar (se bild) undrar man om inte de svenska erfarenheterna av kommunal energiplanering skull kunna återanvändas? Där hade man diskussioner om olika allokeringsproblem och som fick sin lösning.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv