Det är ärofullt att bli rik

Det sägs att Deng Xiaoping lär ha pekat ut vägen för det reformerade Kina med det uttrycket. Nu kan man ju bli rik på lite olika sätt, men att ifrågasätta rikedom är för många politiker, i öst som i väst, fortfarande inte tänkbart.

Klimatskeptikerna är en grupp som inte gärna vill se någon ändring i vår livsstil. Trots att de vetenskapligt grundade bevisen för att det är nödvändigt att göra en förändring är tydliga. Det tycker emellertid inte några av våra riksdagsmän som bjuder in klimatskeptiker till riksdagen. Inte därför att vetenskapen är delad i frågan utan därför att de finner andra synpunkter på nätet. Minsann!

Några av våra styrande är också rädda att klimatråd skall hota marknadsekonomin, så till den grad att de tycks mena att sparsamhet inte längre är en dygd. Klart att förändringar påverkar (och påverkas av) marknaden, men den hotas inte för den skull.

Det blir bara en annan marknad med annorlunda produkter. En marknad som det är mera ärofullt att bli rik på!

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv