En liten utflykt till twitter

En av de förflyttningar i det “politiska” landskapet som inträffat på senare tid är att IEA blivit en så stark förespråkare för effektvisering och förnybart. Främst synligt i de starka uttalanden som deras nya chef Fatih Birol gör. I veckan fick vi se att han också har en poetisk ådra manifesterad i en haiku. Den Japanska versformen med 5-7-5- stavelser. Den ,meddelade på twitter, och löd så här:

Efficiency is
Golden opportunity
To make difference

Och några minuter senare förtydligade han med en bild (se nedan). Det kan inte hjälpas men det känns bra att ha en person med en så tydligt promoverande inställning för energiomställningen på en så hög position. Vi är vana vid att sådana företrädare gör sig till talespersoner för etablerade synpunkter som mera är konservativa och samhällsbevarande än utvecklande och progressiva.

Sedan kan jag inte undanhålla min egen Haiku som svar på Fatihs:

Time has come
The multiple benefits
Are ours to enjoy

De båda tillsammans funkar bra tycker jag grin

 

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv