Energitjänster som företagsidé

Många kämpar med tankar kring hur energitjänster skall kunna bli mera omfattande och tilltalande. Ett bidrag är en rapport från EUs Joint Research Center och som är en status rapport 2005. Den innehåller en nyttig kartläggning och är förhoppningsvis bara en början på ett mera innovativt arbete och som också kan länkas till IEAs DSM-Program där ett nytt projekt med global inriktning just börjat.

Nu kan det Àntligen sÀgas

“Hans Nilsson var ansvarig för det banbrytande svenska programmet för effektivare energianvĂ€ndning vid Nutek pĂ„ 1990-talet. Hans Nilssons arbete ledde till att prestanda för pĂ„ marknaden befintliga enheter och komponenter blev avsevĂ€rt mer energieffektiva. Hans Nilsson ledde utveckling och genomförande av teknikupphandling för fragmenterade marknader som för kyl-frysskĂ„p, vĂ€rmepumpar, belysning, HF-don, energieffektiva smĂ„hus, fönster m.m. Detta gjorde man genom att bilda bestĂ€llargrupper frĂ„n bl.a. allmĂ€nnyttiga företag och Sveriges kommuner och landsting för att ta fram underlag för upphandling av betydligt mer energieffektiva produkter Ă€n vad marknaden erbjöd. Teknikupphandling Ă€r numera ocksĂ„ kĂ€nd under namnet innovationsupphandling.”

Ja det Àr inte mina ord utan priskommittens sÄ det mÄste vara sant. grin

Och pÄ förekommen anledning sÄ kan jag ocksÄ berÀtta vad teknikupphandlingarna gick ut pÄ och vad de resulterade i (redogörelsen pÄ engelska).

Intressant Ă€r att metoden nyligen kommit i bruk i Indien! De kan ha lĂ„tit sig inspireras av den skrift vi gjorde pĂ„ IEA kallad “Creating Markets for Energy Technology”.

Sprid gÀrna materialet!

Läs mer

Månadsindelade arkiv