EU-parlamentet om en handlingsplan för effektivisering.

Inget nytt i sak utom möjligen motivet. Så kan man snabbt bedöma en rapport som lagts i EUs utskott för industri, forskning och energi. På de två sista sidorna (10-11) läggs ett antal förslag om vad som bör fokuseras i den kommande handlingsplanen. Inget nytt men ändå bra att det kommer på pränt i de högre beslutsgrupperingarna.

Men det är sällan man ser att en “hotbild”, som i detta fall USA och Kina, används för att inskärpa att nu är det allvar.

In the cleantech industry there is a need to bridge the gap between the USA and China. Both countries are far more progressive than the EU with regard to adopting legislative measures promoting energy-efficient solutions. Therefore, measures and instruments to boost financing should be supported by the EU and Member States. The introduction of national energy efficiency funds which support EPC?s should be incentivised through a financial instrument at the European level.

Men varför just EPC (Energy performance Contracting) skulle vara lösningen är kanske inte så glasklart? Och kanske ännu mindre varför EU skall bidra till att minska klyftan mellan USA och Kina grin

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv