Européernas inställning i energifrågor

Har undersökts på uppdrag av EU (Eurobarometerenergy.pdf)och det finns både ett stort intresse och en stor vilja att se mera effektivisering och förnybar energi. En del intressanta upplevelser bjuder rapporten på när man gör jämförelser mellan länderna. Svenskarnas inställning till solenergi är hög och likaså är man positiv till att använda skatteinstrumentet för att styra energianvändningen. Den gamla diskussionen om fastighetstaxering och sparande får ny näring. Det är värt att notera att med information menar man inte broschyrer och annonskampanjer utan mera handfast upplysning om hur man går tillväga!

Så här ser svaren ut för hela EU 25 och de svenska procentsiffrorna är (uppifrån och ner):
52; 62; 26;22; 2; 4
image

Ordet för morgondagen mÄste vara RE-

För nĂ„gra Ă„r sedan sade EU om energieffektvisering att vi mĂ„ste grundligt “tĂ€nka om” nĂ€r det gĂ€ller energieffektvisering och göra den Ă„tgĂ€rden till högsta prioritet (fundamentally rethinking energy efficiency). Sedan har det inte blivit sĂ€rskilt mycket verkstad - tyvĂ€rr!

Men behovet av omtĂ€nkande (rethinking) blir alltmer akut. The Guardian skriver med utgĂ„ngspunkt om hur elektronikskrot hamnar i Afrikas fattigaste lĂ€nder som sopor att “Reduce, reuse, reboot: why electronic recycling must up its game”. Och sĂ€tter dĂ€rmed fingret pĂ„ en öm punkt, det fullstĂ€ndigt ohĂ„llbara i att vi producerar och slĂ€nger pĂ„ det sĂ€tt vi gör. Sedan överlĂ„ter vi Ă„t andra (fattigare) och Ă„t framtiden att ta hand om “skiten”!  angry

LÄt oss gÄ hem och göra OM och göra rÀtt! RE-do!

Läs mer

Månadsindelade arkiv