IEA anser att krisen hotar klimatet

I en särskild rapport, framtagen för G8-mötet tidigare i veckan, nämner man att de satsningar som görs på “A green new deal”, dvs på offensiva gröna energi-investeringar i krisbekämpande syfte, är bra men otillräckliga. Sådana satsningar, säger man, är som att slå tre flugor i en smäll: De förbättrar klimatet, de ökar energisäkerheten och de motverkar den ekonomiska nedgången.

Krisen innebär på kort sikt att utsläppen går ned, men om man inte utnyttjar tillfället till offensiva satsningar så ökar de ännu mer när krisen går över eftersom de naturliga tillfällena till förnyelse och förbättring eftersatts. 

Men IEA ser också en hoppfull utveckling (se bild). Och hoppfullare skulle det vara om regeringarna såg till dessa möjligheter. Bedömare menar dock att budskapet i huvudsak klingat för döva öron vid G8-mötet.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv