Kan kretsloppet återanvändas?

Det har inte pratats så mycket om kretslopp de senaste åren men det verkar vara på gång igen. Den nya franska energi- och miljöministern Ségolène Royal signalerar att frågan är tillbaka i hetluften och kommer att bli en viktig utgångspunkt för henne och EU kommer att presentera en rapport i ämnet redan om två veckor.

Det kanske skall ses som ett bevis på kretsloppsprincipens och återanvändningens möjligheter att just Ségolène Royal engagerar sig eftersom hon själv är återanvänd! Hennes först minsiterpost för många år sedan var just miljöminister och nu är hon tillbaka.

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv