Klimatflyktingar

I en söndagskolumn i DN finner vi ett nytt sätt att undvika klimatfrågan och särskilt dess konsekvenser. Skribenten har hört att man om några decennier kan få ta emot tiotals millioner klimatflyktingar i Sverige och efter sin första förvåning finner hon den perfekta bortförklaringen. Det är en helvetespredikan eftersom den utsagts av en kyrkans man! Och sedan räknar hon upp (för att lugna ner sig) att sådana hörts förut och inte blivit verklighet. Alltså kommer det inte nu heller!

Nu nämns visserligen betydligt högre siffror, och dessutom av från TV kända och vetenskapligt skolade metrologer, så påståendet är inte taget direkt ur luften. Men sedan kan man fråga sig om sådana flyktingströmmar någonsin kommer att bli synliga på våra breddgrader. Räknestycket som hon hörde utgår från tanken om solidaritet med dem som drabbas i andra länder av vår slösaktiga livvstil. En sådan solidaritet kan de nog inte räkna med. Så för att travestera hennes egna ord i kolumnen. Vi kommer nog att se till att de som berörs inte kommer att dö bredvid oss utan långt härifrån. Då slipper vi se eländet och ta ansvar.

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv