Kommer ljuset från Tyskland?

Vi är många som önskar få reda på vad vår el egentligen kostar och har önskat oss begripliga elräkningar. Nu (äntligen) lanserar ett nytt tyskt företag på den svenska elmarknaden ett rörligt energipris, med alla avgifter inbakade. Vi har (efter alla dessa år) kommit åtminstone halva vägen. Företagets VD säger dessutom att han vill att folk sparar på elen! Vara som det vill med den önskan från säljaren men visst gör det enhetliga rörliga priset kalkylen för sparande lättare. Tänk om man sedan kunde få en samordning med nätägarna så att vi kunde ta det sista steget också. Ett hushåll - ett pris - en räkning.

Återstår att se om de får konkurrens. Trenden är ju inte tydlig på marknaden. Flygbolagen går ju åt motsatta hållet genom att annonsera ett pris och sedan lägga på skatter och avgifter som en överraskning.

 

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv