Obama:s budgetförslag

för 2012 innebär en satsning på bl.a. förnybar energi med 50 miljarder kronor vilka skall komma från minskat stöd till fossilenergi.

“Whomever leads in the global, clean energy economy will also take the lead in creating high-paying, highly skilled jobs for its people,” the administration said in the budget.

Men med tanke på hur många av USA.s parlamentariker som stöds av den traditionella energi-industrin blir det nog inte så mycket av det hela till slut. Paul Krugman karakteriserar det republikanska ekonomiska programmet, och det är ju de som dominerar kongressen nu, som framtisätandet (eat the future). En karakteristik som ju lämpar sig väl för den syn på energin i synnerhet som de hittintills visat.

 

 

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv