Överenskommelse eller process?

Vi har misstänkt det länge. Att mötet i Köpenhamn inte slutar med en överenskommelse om vad som skall göras utan en om hur man skall komma fram till vad som skall göras. Alltså en process.

Nu sägs emellertid att man kan göra en politisk överenskommelse i Köpenhamn och att den skall följas av en juridisk. Och det är viktigt Visserligen sent, men ändå bättre än bara en ny tidtabell. Sedan återstår att se om det finns flera ledare av samma kaliber som den Tjeckiske presidenten som lägger hinder i vägen.

Och om inga andra argument biter på världens ledare så får vi säga som den danske professorn Jörgen Nörgaard : ?Om det nu inte är kostnadseffektivt att rädda världen så kan det ju ändå vara en bra idé?

FrÄn plockepinn till helhet och lÄngsiktighet

Det har pĂ„ sista tiden kommit ett antal förslag som syftar till att göra renoveringsmarknaden (och effektviseringen) mera Ă€ndamĂ„lsenlig. Det senaste Ă€r en utredning som föreslĂ„r att införa ett system med “effektiviseringsinteckningar” (energy efficiency mortgages) som baseras pĂ„ att man har en sĂ€kerstĂ€lld plan för effektiviseringen som utgĂ„ngspunkt, till exempel med energideklarationer.

HĂ€r finns en viss likhet med ett tidigare omnĂ€mnt förslag att lĂ„ta allt stöd till renovering gĂ„ till “konsortier” av företag som garanterade renovering till lĂ„genergistandard och som avsĂ„g fastigheten istĂ€llet för Ă€garen som objekt.

Men ocksÄ en likhet med det projekt som avser att göra energideklarationerna till fÀrdplaner (roadmaps) för renoveringar sÄ att renoveringstakt och -djup kan förbÀttras.

I de nĂ€mnda exemplen finns ocksĂ„ mer eller mindre tydligt omnĂ€mnt “Multiple Benefits” som en del av bedömningsgrunden för renoveringsprojektens kvalitet. HĂ„ller vi pĂ„ att fĂ„ klart för oss att effektivisering gĂ„r att fĂ„ ordning pĂ„ Ă€ven om det Ă€r (lite) komplicerat?  cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv