Pipedreams

Dagens ETC tar i en artikel upp begreppet Geoengineering och några av de idéer som finns om hur man skall påverka klimatförändringarna när de egentligen redan har skett. Specifikt nämner man ett förslag som går ut på att stoppa solinstrålning genom att “strö” ut reflekterande partiklar i stratosfären.

Det finns andra förslag i samma sorts tankebanor. Ett är att täcka Nordpolen med vit plast när isen smält för att på så sätt reflektera solinstrålningen. Ett annat är att sända upp gigantiska drakar som skall utnyttja jetvindarna på hög höjd för att generera el som sedan skall tas ned via kabel. För att nämna några.

Man kan fråga sig om det inte vore bättre att besinna sig innan det är för sent? Man kan ju bli effektivare och till och med rena utsläppen och på så sätt verka “i röret” istället för “efter röret” (se bild nedan).

Sedan skulle man rent av kunna tänka sig att nöja sig med det som behövs - to be sufficient Och agera innan skiten hamnat i röret!

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv