Riskfritt att spela när andra betalar

Men om nu inte den här klimatkrisen finns då? Eller om det “kostar för mycket” att vidta åtgärder? Eller om det är så svårt att beräkna exakt vad som beror på vad?

Ja då är det nog bäst att vänta, tills vi vet, tills vi vet SÄKERT, tills vi vet i detalj.

För det är ju ändå inte vi som drabbas. Det är människor som bor långt borta och som vi inte vet säkert hur de har det eller om deras elände beror på en klimatkris som kanske inte finns eller som vi kanske inte är skyldiga till ändå. Och de där människorna måste ju förstå att vi har en ekonomisk kris just nu?!

Finns det någon is till punschen?
—————————————————————-

The Global Humanitrarian Forum har gjort en rapport som heter “The anatomy of a silent crisis” (se också bild nedan).
The Economist har kommenterat den vad avser faktaunderlagets säkerhet.

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv