Shangri-la ligger strax bortom Atlantis

Hur går det med alla spännande framtidsvisioner om uthålliga nya städer? Det verkar mest bli ritbordsprodukter - åtminstone om de skall ligga i Kina. Ett av projekten, Dongtan, har fastnat i någons sorts labyrint dit de letts av korrupta politiker. Svenska intressen är inblandade i ett annat, Tangshan, som fortfarande tycks ha framtiden i behåll.

Synd på goda idéer att de inte realiseras. Vi behöver visioner som man kan ta på. Men var ligger problemet? Är det att visionerna är alltför visionära, är det kriserna, är det korruption i största allmänhet, eller är det (i de här fallen) att Kina är “speciellt”? Förblir våra Shangri-la’s alltid ouppnåeliga? Eller är det bara så att våra blickar och tankar lätt leds till det spännande nya så att vi glömmer det näraliggande och enkla?

Davos Ă€r inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump Äker till mötet i Davos och tar med sig en delegation pÄ 1500 personer. Den mest troliga förklaringen Àr att han hört att det finns gott om miljardÀrer pÄ plats och att han tror att det ett möte dÀr de vettlöst rika (fat cats) jÀmför hur rika de Àr.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje Ă„r presenteras nĂ„gra riktigt intressanta rapporter varav nĂ„gra handlar om energi och miljö. Euractiv berĂ€ttar om att nĂ„gra av de ledande storföretagen vĂ€ljer att visa upp att de satsar pĂ„ uthĂ„llig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras pÄ en rapport frÄn RE100 dÀr man visar att allt fler företag gör sÄdana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina ÄtgÀrder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas pÄ att till nÀsta Davosmöte nÄgon presenterar 100+ rapporten dÀr man ocksÄ tar med dessa företags satsningar pÄ effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv