TANIA

betyder enligt Shell och deras senaste rapport med framtids-scenarier, There Are No Ideal Answers. I den andan utvecklar de sedan två olika scenarier till 20250 och som båda innehåller en del beska piller (se bild). Dock har båda ett gemensamt och det är en kraftfull förbättring av energieffektiviteten (A step change in Energy Use).

En annan gemensam sak som inte framgår så tydligt i texten är att kärnkraften inte används som “frälsning” utan att förnybar energi spelar en större roll, dock med olika fördelining i de båda framtidsbilderna (se tabell).

Kombinerar vi sedan SHELLs utvecklingstakt för sol, vind och kärnkraft med de uppgifter som IEA har för “lärhastigheter” i sin bok Energy Technology Perspectives 2008 så får vi en ännu intressanatare bild som visar att solceller är den stora vinnaren sett i tidsperspektivet till 2050 och kommer att vara konkurrenskraftig redan kring 2020.

image
———————————————————————————————————-
image
———————————————————————————————————
image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv