Titta ut över kanten

Ibland tycker man att det kunde räcka med energikonferenser som med braskande rubriker försöker få oss att komma och lyssna på olika höjdare som förklarar hur allting löser sig om man bara satsar på XXX eller avstår från att YYY. Må ingen skugga falla över de olika aktörernas insikt eller kunskaper men visst blir det ganska mycket av “gamla favoriter” i repris.

Ändå finns det anledning att uppmärksamma vissa av dessa mer än andra. Effektivare energianvändning är ett område som förtjänar sin specialbehandling eftersom det fortfarande är en resurs som av alltför många av samhällets beslutsfattare tas för given och vars speciella svårigheter underskattas.

Det finns åtminstone två organisationer som tar tag i det svåra och som inte fokuserar på höjdare som sanningssägare utan på kunskap och insikter. Den ena är eceee och den andra är systerorganisationen ACEEE. European respektive American Council for an Energy Efficient Economy.

Men det är värt att veta att det finns likadana strävanden i andra delar av världen och att Sydafrika hör till de intressantare. Tekniska högskolan i Kapstaden ordnar varje år möten om energieffektvisering i hushållen (DUC) och i industrin (ICUE). Dokumentationen från de båda finns att ladda ned och man finner att det finns mycket är gemensamt men också att det finns spännande skillnader.

Sydafrika är starkt beroende av kol och av sitt stora energiförretag ESKOM. Tidningen Mail and Guardian har en tecknare som heter Zapiro och som ofta kommenterar även energiläget. Som i bilden nedan där Eskoms kreditvärdighet nedgraderats. Men man kanske kan tänka sig in i att kust den bilden även skulle kunna användas om (när) Eskom satsar mera på effektvisering och förnybart?

image

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

Då och då kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina årliga skrifter. Som senast den här från en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men är det sant? Är det IEA som vilseleder? Så här förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jämför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

Två av de scenarier som presenteras är alltså reflexioner av vad som händer i världen och det som är på väg att hända till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (länder, samarbetsorganisationer mm). Det är bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser måste vi kanske rätta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv