Blodhunden apporterar

Energy Efficiency Watch är den organisation som bevakar hur effektiviseringsarbetet i EU framskrider. De agerar blodhund och har tidigare rapporterat om vad länderna gör och redovisar om sina aktiviteter i nationella planer (NEEAP). Nu har de extraherat mera ur materialet och gjort bedömningar av vad som är bra och efterföljansvärt (good practice) men också vad som är mindre bra. Sverige får beröm för PFE som ju tyvärr läggs ned men förhoppningsvis kan återuppstå ur askan. Däremot är man inte så imponerad av våra insatser i byggsektorn.

Vi har ju en envis förmåga i det här landet att styra på fel ingångsvärden. Vackra exempel är ett mål för effektivisering (BNP-intensitet) som kan uppnås även om slöseriet ökar. Ett annat är att bedöma byggnader efter köpt energi istället för använd, vilket påpekas i en debattartikel i SVD.

Men tillbaka till blodhundens apport som även innehåller sammanställningar för varje enskilt EU-land däribland Sverige. Denna del innehåller omdömen där svenska experter kommenterat utvecklingen och lyft fram olika aspekter såsom till exempel PFEs landvinningar. Experternas samlade bedömning är emellertid inte så positiv, se bild nedan, med reservation hur man uppfattat formuleringen av det svenska (icke-)målet.

Detta kan man begrunda i dunklet under earth-hour på lördag. Och på måndag kan Du sedan börja göra earth-hours hela året.

image

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv