Energitjänster, eller hur lång tid tar det att uppfinna krutet igen?

Häromdagen kunde radion meddela att en dansk kommun kan lära Europa att effektivisera genom sin metod att köpa energitjänster. Nu är det väl inte så rasande nytt precis och metoden med Energitjänsteleveranser är varken ny eller speciell för den danska kommunen. Möjligen skapar det förvirring att metoden kallas både ESCO (Energy Service Companies) och EPC (Energy Performance Contracting), men egentligen är samma sak. Men den kunde både användas mera och den kan utvecklas som affärsidé.

Ett skäl till att den inte används mer i Sverige kan vara att Stockholm satte en olycklig standard för några år sedan när man först upphandlade sådana tjänster och sedan klev ur avtalet och hävdade att metoden var olaglig (vilket är felaktigt). Energimyndigheten publicerade också för en tid sedan en sorts översikt över marknaden i Sverige.

Internationellt används metoden praktiskt taget överallt men i olika omfattning. Det är emellertid mycket intressant att se hur man vinner olika erfarenheter och som vi också skulle kunna lära av. IEAs DSM-arbete har en verksamhet där man nyligen publicerat ett arbete om finansieringsmetoder inom ramen för energitjänstemodellen. Tyvärr deltar inte Sverige i detta (ännu).

 

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv