Paradesign

Intressant att se vad den goda medietäckningen av Paralympics kan föra med sig. Nu kliver en för de flesta av oss okänd värld in i våra vardagsrum via TV-skärmen och vi får se att olika funktionshinder inte innebär något mera än en prestation på lite annorlunda sätt än vad vi är vana vid. Själv undrar jag över en blind kille som springer 200m på 23 sek med ledsagare. De flesta av oss skulle inte ens som unga kommit i närheten av ett sådant resultat. Eller bordtennisspelarna som är snabbare än kobror i sina slag.

Kommer dessa insikter att föra något med sig också på andra områden? Det borde det verkligen för inte minst när det gäller vanliga i vardagen förekommande apparater så designas de utan en tanke på att många av oss (kanske de flesta) kommer att ha svårt att hantera dem. Die Welt i Tyskland skriver om att moderna hushållsapparater är svåra för synskadade att hantera. Touchscreenen är ett gissel inte bara för blinda utan även för många av (oss) äldre som dels har svårt att se den och dels har svårt att förstå vad f-n symboler och funktioner betyder.

Har ni någon gång provat att vara den siste som lämnar ett mötesrum och känt att ni borde släcka ljuset? Bara för att hitta en panel med konstiga symboler? Eller på ett hotellrum sätta rätt temperatur i duschen? Då vet ni vad jag menar!

Vad sysslar de med på designkurserna på våra tekniska högskolor? Eller har de inte några?

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv