Vad är det som skiljer?

Världens energiproblem (och -lösningar) är förvånansvärt lika. Vid ett möte i Kapstaden (DUE) nyligen diskuterades väldigt mycket hur man skall få ökad effektvisering med hjälp av standarder och märkning (MEPS and labelling). Mötets huvudtalare var Benoit Lebot som är den nye dynamiske direktören för IPEEC och som har ett välrenommerat förflutet på båda de nämnda områdena.

IPEEC är en lågbudgetorganisation där Sverige skulle kunna skaffa sig ett stort inflytande och kontakter inte bara med utvecklingsländerna utan även med BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) med en ganska blygsam insats om den nuvarande regeringen skulle vara intresserad.

Sydafrika domineras av ESKOM när det gäller elproduktion och det är sannerligen en verksamhet som får Vattenfall att framstå som en söndagsskola. Men även ESKOM lever farligt av precis samma skäl som alla andra stora gamla monopol rapporterar Mail and Guardian. Folk kanske börjar fixa sin el själva. I synnerhet om de lever med hotet om några timmars avbrott varje dag.

———
Dokumentation från tidigare DUE finns här. Och det är MYCKET mera än bara I-landsproblemen som avhandlas. Till exempel hur man rättvist delar på en gemensam solcellsanläggning i avlägsna byar.

Kommentarer:

Namn:

Email:

Plats:

URL:

Smileys

Kom ihåg min personliga information

Varsko mig om uppföljande kommentarer?

Skriv in det ord du ser nedan:


Månadsindelade arkiv