Är millionprogrammet lösningen för världen?

Ja varför inte!? EUs strategiska teknikplan (SET-planen) är mager när det gäller effektivisering och koncentrerar sig i huvudsak på olika idéer för energitillförsel. Lite halvhjärtat sade man dock att smarta städer skulle ges stöd för att visa hur energi kan användas effektivare. Man förutskickar att satsa 100 miljarder på 25-30 städer som skall vara föregångare.

Nu finns det ett antal hugade kandidater inom det s.k. borgmästaravtalet (covenent of mayors) men de är 2500 till antalet. En mera intressant grupp är Concerto-projektets städer där bl.a. Växjö, Falkenberg och Helsingborg ingår. I detta projekt har man också gjort mera genomgripande experiment med både teknik, planering, beslutsprocesser osv. och är därmed bättre objekt. Det tyckte kommissionären Oettinger också när han talade vid deras stora sammandragning i Bryssel i måndags.

Men den avgörande punkten är naturligtvis hur vi lyckas med den befintliga bebyggelsen och Tällbergs koncentration på hur man skall kunna förändra millionprogrammet kan då vara en riktig vinnare! De tekniska uppslagen finns i Concerto-projektet, men där finns också en icke föraktlig andel kunskap om hur man går tillväga för att sätta dem på plats i verkligheten.

Indien Àr inte ett U-land utan en föregÄngare

Saurabh Kumar som Àr chef för vÀrldens största energitjÀnsteföretag EESL berÀttar i en artikel om deras aktiviteter och att de hÄller pÄ att expandera till bland annat Storbritannien. LÀs (och lÀr)!

Deras hitintills största framgĂ„ng Ă€r expansionen pĂ„ LED-marknaden vilket resulterat i lĂ€gre priser (med 90%!) och bĂ€ttre prestanda ifrĂ„ga om bĂ„de tekniskt utbyte och kvalitet. De Ă€r pĂ„ vĂ€g med elfordon, solceller, byggnadsrenovering och affĂ€rsmodeller (Pay-as-you save). ReflexmĂ€ssigt sĂ€ger mĂ„nga att “ja-ja” det Ă€r Indien dĂ€r har de andra (lĂ€gre) krav. LĂ€s igen och se att skillnaderna finns inte ens i det avseendet!

Det svÄraste Àr att förstÄ det Indiska systemet att rÀkna. Vad betyder t.ex.:

A World Bank study has assessed the untapped potential of energy efficiency market at Rs.1.5 lakh crore.

1 Lakh= 100 000 och 1 Crore=10 millioner men vad blir Rs.1.5 lakh crore i kronor?? smirk

Läs mer

Månadsindelade arkiv