I morgon eller aldrig!

Morgondagens EU-möte skulle ha handlat om energi och ekonomi, men nu verkar det som om Egypten går före. Då skulle man kanske kunna hoppas att de närvarande stats- och regeringscheferna gjorde det enkelt för sig och slog in på den uppenbara vägen att effektivisera och satsa på förnybar energi. Men f-n trot! De gör det nog enkelt på ett annat sätt - tyvärr. Och de missar de tåget igen.

En studie som tittar närmare på hur Europa står sig i förhållande till Kina visar nämligen att det är Kina som håller på att vinna hela den nya teknikmarknaden, mycket i kraft av sin stora inhemska marknad och sina stora behov samt deras medvetenhet om att det inte går att komma längre enbart med den gamla tekniken. Europa däremot sitter still och väntar på - Vadå?

Så studiens slutsats är häng med eller bli efter:
*Utnyttja och utveckla hemmamarknaden för lågkolsteknik
* Satsa på innovativ energiteknik genom att stödja investeringar (t.ex. genom inmatningstariffer o.d)
* samarbeta med Kina för teknikutveckling, bl.a genom statliga beställningar. (Något som väl bara är intressant för Kina om den Europeiska tekniken kan hålla jämna steg)

Och det är ju inte så rasande svårt om herrarna och damerna i toppmötet kunde ta det till sig. För snart är det nu eller aldrig.

Så gör det lätt för er. Egypten är en mycket svårare nöt och den fordrar ert engagemang åtminstone just nu.

(1) Ensuring strong EU domestic demand for low carbon goods and services by raising EU emission reduction targets to 30% by 2020;
(2) Driving innovation by promoting large scale investments in the Strategic Energy Technology plan and modernisation of Europe?s electricity grid;
(3) Developing a robust and reciprocal EU-China relationship in the areas of low carbon cooperation, co-development of technology, investment and service access, government procurement and IPR protection.

 

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv