Med huvudet djupt i (tjär)sanden

Financial Times, FT, ger råd till EU om hur man skall hantera energifrågor inför framtiden. En veritabel katalog över vanföreställningar, som delas troligen främst inom de kretsar som styr världens öden via börsspekulationer. Eller bland dem som önskar att de vore sådana.

Det är några saker som framträder i artikeln; Effektivisering nämns inte, förnybar energi är för dyr, industrin flyr om kostnaderna stiger och man bör investera i skiffergas. Framställningen kröns med:

The European Commission has suggested a 40 per cent cut from 1990 levels, which looks sensible only if other leading emitters such as China and the US also commit to limits. The EU creates only 11 per cent of the world’s greenhouse gas emissions.

En logik som väl är jämförbar med att säga att om grannen snattar i butiken så kan jag också göra det - åtminstone lite grann.

Att leda med exempel eller att ta initiativ och tjäna på att vara föregångare gäller inte i FTs värld. Något som bör överraska till exempel Dansk vindindustri.

En pikant detalj är att om man slinker med muspekaren ut i högermarginalen så kommer det upp en stor reklamruta för oljebolaget Chevron där man månar om Europas industri! Hur kan det komma sig?

Ett gott tips är därför att glida ner med muspekaren och hitta ett motinlägg som är mycket mera informerat om realiteter.

 

 

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv