Rekyleffekten - den obotfärdiges förhinder

Den finns, men den är liten och den får aldrig bli en ursäkt för underlåtenhet att handla. Ja det är en kort sammanfattning av en artikel i Nature där man skriver om rekyleffeketen. Den som på engelska kallas för “rebound” men även “bounce back” och “snap back”.

Men å andra sidan får det inte innebära att man slår sig till ro med att effektivisering fixar allt. Det finns anledning att också fundera i termer av sufficiency - eller “hur mycket som är lagom”! Det påpekas i en rapport från Heinrich Böll institutet. För med en ständigt växande ekonomi kan det ändå bli för mycket prylar även om var och en av dem är effektiv.

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv